Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország is támogatja Ukrajna uniós csatlakozását


Ukrajna és az Európai Unió zászlaja Kijevben 2021. december 6-án
Ukrajna és az Európai Unió zászlaja Kijevben 2021. december 6-án

Szijjártó Péter ezt azután jelentette ezt be, hogy nyolc uniós tagállam elnöke hétfőn nyílt levélben szólította fel az Európai Uniót, hogy Ukrajna kapjon tagjelölti státuszt, és az ukrán elnök is aláírta az ország uniós tagfelvételi kérelmét.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán, videóban jelentette be, hogy Magyarország támogatja annak a nyolc uniós tagállamnak a kezdeményezését, amelyek sürgetik Ukrajna minél előbbi európai uniós csatlakozását.

Szijjártó Péter azt mondta, unszolják Brüsszelt, hogy mielőbb vegyék napirendre a nyolc uniós tagállam elnökének kérését, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon. Mint mondta, erről a lengyel és a litván külügyminisztert is tájékoztatta.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét, öt nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, amit a nemzetközi közösség, az EU huszonhét tagállama széles körben elítélt.

Az ukrán elnök ezt megelőzően videóüzenetben szólította fel az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

„Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben egész Európáért harcolnak. (…) Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk: új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását” – hangoztatta az ukrán elnök abban a videóüzenetben, amelyben felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

Egy helyen, itt megtalálja az eddigi legfontosabb információkat az orosz–ukrán konfliktusról, Ukrajna orosz lerohanásáról.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG