Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország kezd lemaradni az oltásokkal


Oltás egy ikervári rendelőben 2021. március 17-én.
Oltás egy ikervári rendelőben 2021. március 17-én.

A mostani oltási szint nem fogja megállítani a járvány negyedik hullámát, augusztus 19-23 között pedig újra csupán hatezer ember első oltását sikerült megszervezni. Még regisztráltak százezrei várnak az első oltásukra az állami adatok szerint.

A járvány újabb hat halálos áldozatát jelentette az állam hétfőn, így a közvetlen áldozatok száma 30 052 embernél jár az országban. Ez azt jelenti, hogy lakosságarányosan Peru után Magyarország tudta legkevésbé megvédeni a lakosságot a járványtól a Worldometers adatai alapján. A harmadik legrosszabbul teljesítő ország Bosznia-Hercegovina.

Hatezer ember első oltását sikerült megoldani augusztus 19-től 23-ig, ez napi ezerötszázas szintnek felel meg. A húsvét környéki nyitás előtt közvetlenül ennél hússzor gyorsabb tempóban adták be az oltásokat. Az állam adatai szerint durván háromszázezer olyan regisztrált van Magyarországon, akihez még egy oltás sem jutott el.

Az uniós átlag ellépett Magyarországtól az első oltások beadását tekintve.
Az uniós átlag ellépett Magyarországtól az első oltások beadását tekintve.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyebek mellett azt kérte az államtól, hogy mobil oltópontokkal juttassa el az oltási lehetőséget a hátrányosabb helyzetű településéken élőkhöz is. Jelenleg egyébként 73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen.

MOK: Magyarországon már nyoma sincs a védekezésnek

A MOK szerint nem helyes, hogy mostanra eltűnt Magyarországon lényegében minden korlátozás és ellenőrzés, "nyoma sincs a védekezésnek". Noha a hazai átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is a járvány újabb gyors terjedése tapasztalható, jelenleg még nincs megoldva a probléma.

Ezért az oltások megszervezése mellett többek közt a védettségi igazolvány szerepének növelését és hatékonyabb kontaktkutatást kérnek.

"Elengedhetetlen a megelőzés, hiszen a nemzetközi tapasztalatok alapján még az oltottak sincsenek teljes biztonságban. Bár az oltás nagymértékben csökkenti a komolyabb szövődmények kialakulását, a járvány terjedését csak lassítja, így az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak" – írták az állami ünnepnap előtt.

XS
SM
MD
LG