Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalos: Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból


Varga Mihály pénzügyminiszter (j), Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) igazgatótanácsának elnöke (k) és Timur Makszimov orosz pénzügyminiszter-helyettes a pénzintézet új budapesti székháza, a Lánchíd Palota átadóján 2021. február 19-én
Varga Mihály pénzügyminiszter (j), Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) igazgatótanácsának elnöke (k) és Timur Makszimov orosz pénzügyminiszter-helyettes a pénzintézet új budapesti székháza, a Lánchíd Palota átadóján 2021. február 19-én

Nem sokkal azután, hogy a Világgazdaság saját információként megírta, a Gazdasági Minisztérium megerősítette a kormány döntéséről szóló hírt. Az indoklás szerint a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette.

A Szabad Európa is beszámolt David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerda délutáni bejelentéséről, amely szerint a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője és maga az intézmény is felkerült az amerikai szankciókkal sújtott személyek hivatalos listájára, ez már fent van az amerikai pénzügyminisztérium honlapján is. A listán szerepel az NBB volt elnöke, Nyikolaj Koszov, Laszlóczki Imre magyar alelnök és Georgij Potapov, az orosz intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese is.

Azért terjesztették ki a szankciót a Nemzetközi Beruházási Bankra és vezetőire, hogy megakadályozzák az oroszok hozzáférését a nemzetközi pénzügyi hálózathoz – mondta David Pressman amerikai nagykövet a szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, az orosz hátterű bank magyarországi jelenléte veszélyezteti a magyarok és szövetségeseik biztonságát és szuverenitását.

A Gazdasági Minisztérium most közleményében arról számol be, hogy a kormány megtárgyalta a kialakult helyzetet, és megállapította, hogy a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette.

„Ezért a kormány visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből.”

Az Egyesült Államok 2019 óta már többször felhívta a magyar kormány figyelmét az NBB jelentette veszélyre. A budapesti amerikai nagykövet szerint az amerikai kormány rendszeresen megosztott arra vonatkozó információkat a magyar kormánnyal, hogy milyen veszélyeket jelent a pénzintézet, például oroszok diplomata-útlevéllel szabadon tevékenykedhetnek egy NATO-tag, szövetséges országban.

A bank korábbi európai részvényesei közül már korábban távozott az ukrajnai orosz agresszió miatt Szlovákia és Csehország, Románia június 9-én, Bulgária pedig augusztustól szünteti meg tagságát a bankban, amelyet erről már korábban hivatalosan értesítettek. A Gazdasági Minisztérium közleményéből az nem derül ki, hogy az NBB székhelye továbbra is Budapesten marad-e.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG