Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország napokon belül eléri a túlfogyasztási napját


(illusztráció)
(illusztráció)

A túlfogyasztás napja 2022-ben május 30-ra esik Magyarországon, ezután már átlagosan ökológiai deficitet okoznak a magyarok a Földnek. A jó hír, hogy csak mi tehetünk ellene, amennyiben ezt választjuk.

Magyarország idén május végére elérte a túlfogyasztás napját (~túllövés napja - Overshoot Day). Ez egy olyan becsült mutató, ami azt mutatja, hogy a Magyarország által felhasznált erőforrások mikor érik el a Föld által újratermelni képes készletet rá eső szinten. Ezt egy átlagos magyar ökológiai lábnyoma és a Föld által egy évben globálisan termelt természetes erőforrások egy főre eső hányada alapján lövik be.

A mutató globálisan gyorsuló veszélyre figyelmeztet, hiszen az 1980-as években még novemberre esett ez a nap, mára pedig nagyjából nyár közepére. Az országok között eközben jelentősek a különbségek, például ez a nap Katarban február elejére esik, miközben mondjuk Jamaicában karácsony előttre.

Ha tartósan és egyre durvábban túlfogyasztja az emberiség a termelődő erőforrásokat az nagyon rövid távú politikai szemléletet jelez, ahogy egyre komolyabb gazdasági és környezeti katasztrófák kockázatát is hordozza a bolygón.

A jó hír az, hogy ezt nem rajtunk kívül álló körülmények mozgatják, hanem kizárólag az emberi tevékenység. Így csak rajtunk múlik, hogy szeretnénk-e mérsékelni ezeket a kockázatokat.

Itt olyanokra lehet gondolni, hogy ha úgy tervezzük meg a városainkat, hogy ne érje meg kocsival menni a vécére is, máris sokkal előrébb vagyunk. Vagy ha a vállalatokat úgy szabályozzuk, hogy a környezetvédelem ne egy kedves marketingeszköz legyen számukra, hanem elkerülhetetlen szükségszerűség.

De az egyén számára is számtalan döntési lehetőség akad a fejlett világban: onnantól, hogy például belemennénk-e hogy lassabb lesz egy darabig a házhoz szállítás vagy mondjuk, hogy hajlandóak lennénk-e költeni a megfelelő szigetelésre, elsöpörnénk-e azt a kormányt, amelyik megdrágítaná a repülőjegyeket.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG