Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország szankcionálását sürgeti az EP elé kerülő határozattervezet


A negyedik Orbán-kormány 2022. április 20-án Budapesten, a Karmelita kolostor teraszán
A negyedik Orbán-kormány 2022. április 20-án Budapesten, a Karmelita kolostor teraszán

A tanácsot a még szeptemberben a jogállami fék keretében javasolt pénzügyi intézkedések elfogadására szólítja fel, az Európai Bizottságot pedig óva inti a magyar helyreállítási terv jóváhagyásától az összes jogállami ajánlásnak való megfelelés előtt és az Európai Bíróság releváns ítéleteinek végrehajtásáig annak az EP-határozatnak az első tervezete, amelyről jövő héten készül szavazni a képviselő-testület.

Az Európai Parlament jövő heti plenáris ülése elé kerülő határozattervezet első, lapunk birtokába jutott verziója arra szólítja fel a másik két uniós intézményt, hogy hagyják helyben a magyar kohéziós források egy részének felfüggesztésére vonatkozó javaslatot, és mindaddig ne fogadják el a magyar helyreállítási tervet sem, amíg valamennyi, a jogállamiság területén a kormánynak tett ajánlás maradéktalanul nem teljesül, és nem kerül végrehajtásra az Európai Bíróság és a strasbourgi központú Emberi Jogok Európai Bírósága által meghozott összes releváns ítélet.

Az EP öt pártcsoportja (EPP, szocialisták, Renew, Zöldek és a Baloldal) által előterjesztendő tervezet – amelynek első változatát a Baloldal jegyzi – egyértelműen az Európai Bizottság felé küldött figyelmeztetés, hogy ne engedje ki a kezei közül a magyar dossziét anélkül, hogy sziklaszilárdan meggyőződött volna arról, hogy a magyar kormány intézkedéseinek következtében elhárultak az uniós költségvetést övező kockázatok.

A képviselők az állásfoglalás következő napokban még várhatóan számos ponton módosuló tervezetében a tanácsot is felszólítják, hogy az Európai Bizottság által szeptember 18-án javasolt formában, azaz a kohéziós politikai programokra vonatkozó pénzügyi kötelezettségvállalás felfüggesztése mellett fogadják el a jogállami feltételrendszer keretében kezdeményezett intézkedéseket.

Az öt frakció támogatását élvező tervezet arra sürgeti az Európai Bizottságot, hogy a magyar intézkedésekről készülő értékelésében tartsa fenn a költségvetési kockázatokra vonatkozó véleményét, és tartson ki a korrekciós intézkedések szükségessége mellett úgy, hogy a tanács minősített többséggel jóváhagyhassa a bizottság asztalon lévő javaslatát. A képviselők arra is felszólítanák a testületet, hogy a szóban forgó rendelet alapján haladéktalanul cselekedjen más jogállami mulasztások, különösképpen az igazságszolgáltatás függetlenségéhez tartozókat illetően.

A tervezet a helyreállítási és stressztűrőképességi eszköz (RRF) forrásaival való visszaélés veszélyeire is felhívja a figyelmet, és ismételten felszólítja a bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a magyar tervet mindaddig, amíg maradéktalanul meg nem felelt valamennyi, a jogállamiság terén tett ajánlásnak, és nem hajtotta végre az EU bíróságának és az az Emberi Jogok Európai Bíróságának valamennyi releváns ítéletét.

A képviselők azt is elvárják az Európai Bizottságtól, hogy a partnerségi megállapodás és az operatív programok jóváhagyása előtt zárja ki az uniós kohéziós forrásokkal kapcsolatos visszaélés minden kockázatát.

A képviselő-testület hétfő délután 5 órától tart plenáris vitát Strasbourgban a magyar eljárás és a helyreállítási tervről folyó tárgyalások állásáról, és tervek szerint csütörtökön szavaz majd a határozati javaslatról. A szavazás eredménye nem bír jogi kötőerővel, de erőteljes politikai nyomást kíván gyakorolni Brüsszelre, mielőtt várhatóan november 30-án döntést hozna a további lépésekről.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG