Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába, erősítette meg a külügyminiszter


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (balra) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszél a NATO külügyminisztereinek tanácskozásán, a NATO brüsszeli központjába, 2022. április 7-én.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (balra) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszél a NATO külügyminisztereinek tanácskozásán, a NATO brüsszeli központjába, 2022. április 7-én.

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába, az Oroszországgal szembeni szankciók nem fogják érinteni a kőolaj- és földgáz-szállításokat, és a paksi atomerőmű működése szempontjából kiemelten fontos nukleáris energia előállításához kapcsolódó tevékenység is mentesül a szankciók alól – közölte a NATO-külügyminiszterek brüsszeli találkozója után Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 7-én Brüsszelben, a NATO-külügyminiszterek tanácskozásának második napján tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az ukrán külügyminiszter a fegyverszállítások növelését kérte a védelmi szövetségtől, amelynek tanácskozásán most először részt vettek csendes-óceáni országok külügyminiszterei is.

Szijjártó szerint a tagállamok egyetértettek abban, hogy meg kell akadályozni, hogy a háború Ukrajna határain túlterjedjen.

Szijjártó: ez „nemzeti döntés"

A magyar diplomácia vezetője megerősítette: Magyarország nem engedi meg a közvetlen fegyverszállítást Ukrajna felé. Szerinte ez nemzeti döntés, mert április 3-án, az országgyűlési választáson a szavazók minden eddiginél egyértelműbben jelezték, hogy békét és biztonságot akarnak, márpedig a Magyarországon keresztül történő fegyverszállítás közvetlen biztonsági fenyegetést jelent.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta: az ukrajnai háború újabb szakaszába lépett, és elhúzódó, akár évekig tartó háborús helyzetre kell készülni. A NATO szervezetként viszont most is azt deklarálta, hogy nem résztvevője a konfliktusnak, és nem is szállít fegyvert Ukrajnának.

Szijjártó szerint a brüsszeli tanácskozáson több eredményt is sikerült elérni. Az Oroszországgal szembeni szankciók nem fogják érinteni a kőolaj- és földgáz-szállításokat. A jelenlegi állás szerint ez a nyugat-balkáni országokba irányuló szállításokra is igaz.

A paksi atomerőmű működése szempontjából kiemelten fontos, nukleáris energia előállításához kapcsolódó tevékenység is mentesül a szankciók alól.

XS
SM
MD
LG