Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországon keresztül érkező katonai drón zuhant le Horvátországban


A pilóta nélküli repülőgép becsapódásának helye Zágráb peremén 2022. március 11-én
A pilóta nélküli repülőgép becsapódásának helye Zágráb peremén 2022. március 11-én

Pilóta nélküli repülőgép zuhant le a horvát főváros közelében péntekre virradóra. A szovjet gyártmányú eszköz az ukrajnai háborús övezetből érkezett Románián és Magyarországon keresztül.

Helyi sajtóhírek szerint hangos robbanást lehetett hallani a környéken, azonban senki nem sérült meg, és anyagi károk sem keletkeztek.

A horvát nemzetbiztonsági tanács közleménye szerint a katonai drón 1300 méter magasan, Magyarország felől lépett be Horvátország légterébe óránként mintegy 700 kilométeres sebességgel. Korábban a zágrábi kormány arról számolt be, hogy a gép több mint negyven percet töltött a magyar légtérben, majd kevesebb mint hét percet Horvátország felett.

Ez azt jelenti, hogy az eszköz legkevesebb 560 kilométert repült anélkül, hogy a magyar vagy a horvát légvédelem azonosította volna. Mindkét ország a NATO tagja.

„Jelenlegi információink szerint orosz gyártmányú repülőgépről van szó, de azt nem tudni, hogy az orosz vagy az ukrán hadseregé volt-e” – mondta a horvát miniszterelnök.

Andrej Plenković közölte, hogy magyar kollégája, Orbán Viktor arról tájékoztatta, hogy a katonai drón Románia felől lépett be Magyarország légterébe.

Zoran Milanović horvát elnök kijelentette, hogy súlyos esetként kezelik a történteket, és kivizsgálást indítottak a körülmények felderítésére.

A The War Zone online szaklap elemzői szerint valószínűleg egy TU–141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgépről lehet szó, amelyben működési zavarok léptek fel. Mint írták, a rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg a világon egyedül Ukrajna tart hadrendben ilyen gépeket.

Markijan Lubkivszkij, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója azonban leszögezte a Jutarnji.hr hírportálnak adott interjújában, hogy a drón nem országa haderejéhez tartozott.

XS
SM
MD
LG