Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországról érkezett omikronos Izraelben, 455 Covid-halott itthon


Izraelben már ötödik járványhullámra készülnek az omikron miatt
Izraelben már ötödik járványhullámra készülnek az omikron miatt

Magyarországon a hivatalos tájékoztatás szerint még nem azonosították senkiben az omikron vírusvariánst, egy angol nyelvű izraeli lap viszont arról ír, hogy ott Magyarországról érkezett utasban is kimutatták. 16 ezernél több új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon a hétvégén.

Szokás szerint három nap összesített járványadatait közölte a kormányzati járványportál. Péntektől hétfőig 16.017 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.198.939 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Három nap alatt 455 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal, velük az elhunytak száma 36.884 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 170.416, kórházban 6531 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen.

Három hét után vasárnap este véget ért az oltási akció, amikor regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehetett oltásra menni. A három hét alatt összesen 1 millió 436 ezren oltatták be magukat, közülük 1 millió 171 ezren a harmadik, megerősítő oltást kapták meg, az először oltottak száma mindössze 166 ezer.

Szombaton megnyílt az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához, az érvényesített regisztrációval rendelkező szülők fognak tudni időpontot foglalni. A gyermekek oltása december 15-én szerdán kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon. Az első gyermekvakcina szállítmány várhatóan kedden érkezik Magyarországra és 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és a gyermek nem akut, lázas beteg, mert ez utóbbi ebben az oltás nem ajánlott.

Izrael már ötödik hullámra készül

Izraelben az omikron vírusváltozat terjedése és az R fertőzési együttható fokozatos emelkedése miatt a koronavírus-járvány ötödik hullámának kitörését próbálják megfékezni.

A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint Izraelben 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot, közülük harminchatan Angliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Olaszországból és Namíbiából érkeztek az országba.

Az omikronnal kapcsolatos aggodalmak okán a kormány úgy döntött, hogy újabb tíz nappal meghosszabbítja a külföldről hazatérőkre vonatkozó különleges korlátozásokat.

XS
SM
MD
LG