Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Március 27-én szavaz az Országgyűlés a finn NATO-csatlakozásról, a svédről csak később


A NATO-tagországok zászlaja a védelmi szövetség brüsszeli központjában 2019. június 26-án
A NATO-tagországok zászlaja a védelmi szövetség brüsszeli központjában 2019. június 26-án

Törökországon kívül Magyarország az egyetlen, amely még nem ratifikálta a két ország felvételét a NATO-ba. Először azt erősítette meg a Fidesz frakciója, hogy március 31-én lesz a parlamenti zárószavazás a ratifikálásról, később közölték, hogy a finn csatlakozásról már 27-én szavaznak. Svédország ügyében később döntenek.

„A Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról szóló parlamenti szavazást március 27-ére előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni. Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt” – írták a Kocsis Máté frakcióvezető aláírásával megjelent közleményben.

Mindezt néhány órával azután, hogy az atv.hu a Házbizottság csütörtöki üléséről kiszivárgott információkra hivatkozva arról írt, hogy Balla György fideszes frakcióvezető-helyettes március utolsó napját jelölte meg mint a zárószavazás lehetséges dátumát, és a hírportál kérdésére a Fidesz-frakció megerősítette, hogy ez a tervezett időpont.

Nem sokkal korábban az MTI arról számolt be, hogy ma jelenti be hivatalosan Ankara – a finn elnök látogatása alkalmából –, hogy Törökország meghozta a döntését Finnország NATO-csatlakozásáról. Az újraválasztásáért kampányoló Recep Tayyip Erdogan eddig akadályozta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

A magyar kormány tavaly nyár óta húzza az időt, különböző kifogásokkal nem vették napirendre az ügyet az Országgyűlésben. A parlamenti szavazás elhalasztásáról legutóbb március 14-én számoltunk be, amikor a kormány kezdeményezte, hogy a korábban már véglegesített menetrenddel szemben a jövő héten ne üljön össze az Országgyűlés, így a NATO-bővítésről is csak ezt követően lehet majd a zárószavazás. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levelében az újabb halasztás indokaként azt jelölte meg, hogy még nem zárultak le az Európai Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetések.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese arról számolt be, hogy e szerint a már a Házbizottságban is véglegesített menetrenddel szemben a március 20-i héten mégsem lesz szavazás a svéd és a finn NATO-csatlakozásról, erre a március 27-i vagy az április 3-i héten kerülhetne sor.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a párt kihelyezett frakcióülésén tartott sajtótájékoztatón februárban azt mondta, Orbán Viktor a csatlakozás támogatására kérte a frakciót, annak ellenére hogy szerinte olyan hazugságokat terjesztenek Magyarországról, hogy itt nincs demokrácia. Kocsis szerint a Fidesz-frakciót megosztotta a kérdés, ezért felkérték az Országgyűlés elnökét, küldjön delegációt a két országba tájékozódás céljából.

Két hete a fideszes Hende Csaba vezetésével ez meg is történt, az elemzők többsége szerint azonban a látogatás pusztán színház volt, valójában semmifajta feltételt nem támasztott a magyar küldöttség a parlamenti jóváhagyáshoz, amit korábban a kormány szinte minden tagja támogatásáról biztosított.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG