Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Májusig rögzítették az átlagfogyasztás feletti lakossági gáz és áram árát


2023 első négy hónapjában, vagyis április 30-ig ugyanannyi lesz az gáz és az áram piaci ára, mint most
2023 első négy hónapjában, vagyis április 30-ig ugyanannyi lesz az gáz és az áram piaci ára, mint most

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy a kormány nem tervez változtatni a rezsiárak jelenlegi rendszerét. Csütörtökre virradóra pedig megjelentek a Magyar Közlönyben azok a kormányrendeletek, amelyek szerint gyakorlatilag az egész fűtési szezonban, 2023 első négy hónapjában, vagyis április 30-ig ugyanannyi lesz az gáz és az áram piaci ára, mint most.

Az árakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg. A Magyar Közlöny szerda esti számában megjelent rendeletek szerint a földgáz esetében az átlagfogyasztás feletti piaci (a rezsicsökkentett rész feletti) ár 22,002 Ft/MJ lesz jövő január 1. és április 30. között, tehát ugyanannyi, mint a 2022. október-decemberben.

Ugyanez az áramnál lakossági fogyasztóknak:

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,
  • B (alap – vezérelt, vagyis éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,
  • B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.

Ezek az árak is megegyeznek a jelenlegi piaci árakkal, tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat.

A tarifákról szóló rendeletekkel párhuzamosan jelent meg Lantos Csaba energiaügyi miniszter közleménye arról, hogy a lakossági felhasználók esetében az átlagfogyasztás felett sem emelkednek a gáz- és áramárak januártól. Ebbe a körbe tartoznak a társasházak, a többgenerációs családi házak, valamint az állami és önkormányzati bérlakásokban élők is.

A Portfolio gazdasági hírportál ugyanakkor megjegyzi, hogy egy másik,szintén szerda éjjel megjelent rendeletben a kormány 143 milliárd forintot csoportosított át a Rezsivédelmi Alap kiadásaiból a távhőszolgáltatók kompenzációjára.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG