Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mallorcánál is nagyobb jéghegy szakadt le az Antarktiszról


Légi felvétel az A-76-os jéghegyről, 2021. május 20-án. A jégyhegy alapterülete nagyobb mint Mallorcáé.
Légi felvétel az A-76-os jéghegyről, 2021. május 20-án. A jégyhegy alapterülete nagyobb mint Mallorcáé.

A spanyolországi Mallorca szigetnél is nagyobb jégdarab tört le az Antarktiszról. Ezzel azonnal a világ legnagyobb jéghegyévé vált és jelenleg a Weddell-tengerben lebeg.

Az Európai Űrügynökség (ESA) közölte, hogy az A-76 nevű jéghegy nemrég vált le az Antarktisz Ronne jégpolcának nyugati oldaláról.

„Az Egyesült Államok Nemzeti Jégközpontja szerint a világ legnagyobb jéghegye jelenleg körülbelül 4160 négyzetkilométeres területtel, a leghosszabb tengelyén 160 km hosszúsággal, a legszélesebb tengelyén pedig 26 km szélességgel rendelkezik" – olvasható az ESA honlapján.

A jéghegy méretével a világ 134. legnagyobb szigete is lehetne, megelőzve például Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai szigetét, a Földközi-tengeren fekvő Mallorca-t. Utóbbi 3 640 négyzetkilométer.

Az Antarktisz-félsziget tövéhez közeli Ronne jégpolc az egyik legnagyobb azok közül az úszó jégtakarók közül, amelyek összekapcsolódnak a kontinens szárazföldjével és kiterjednek a környező tengerekre.

Nem a klímaváltozás okozta a jéghegy leválását

A jégpolcok nagy darabjainak időszakos elszakadása a természetes ciklus része.

Ted Scambos, a boulderi Colorado Egyetemről a gleccsereket kutatja. Szerinte az A-76 leválása, amely valószínűleg hamarosan további két vagy három darabra oszlik, nem kapcsolódik az éghajlatváltozáshoz.

Az elmúlt évszázadban vagy talán még annál is régebb óta mind a Ronne, mind egy másik hatalmas jégpolc, a Ross, „stabil, úgymond kvázi-periodikusan viselkedett".

„Mivel a jég már a tengerben lebegett, mielőtt elszakadt volna a jégpolc partvidékéről, elszakadása nem emeli meg az óceán szintjét” – mondta Scambos a Reuters hírügynökségnek.

Lelőtték Artúrt, Európa egyik legnagyobb medvéjét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:15 0:00

Készült a Reuters tudósítása alapján.

XS
SM
MD
LG