Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már Ausztriában van az omikron, itthon új karanténszabály lépett életbe miatta


Ausztriában van megerősített eset és harminc gyanús fertőződést vizsgálnak az omikron variáns miatt. Magyarországon mától két hét karanténba kerülnek a dél-afrikai térségből érkezők. Több ország bezárkózik, hogy megállítsa az omikron terjedését, Izrael és Japán egyáltalán nem enged be külföldieket.

Már szombaton megjelent a Magyar Közlönyben a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet. Az omikron vírusvariáns megjelenése miatt azok a magyarok is karanténba kerülnek, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak.

Negatív teszttel sem lehet megúszni a karantént

A november 29-étől hatályos szabályozás hét országra terjed ki: a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra.

A kormányrendelet alapján a térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy - ha az nem jelent kockázatot - hatósági házi karanténba kerülnek. Azonban akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek a térségből érkező magyarok, ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját.

Ezekből az országokból főszabály szerint nem magyar állampolgár személyforgalomban nem léphet be, csak meghatározott esetekben, ha azt a rendőrség engedélyezi, például azért, mert az illető bírósági hatósági eljárás résztvevője. Ha a beutazni szándékozó külföldinek van ilyen igazolása, az új szabályozás értelmében beléphet, de akkor is 14 napos hatósági házi karanténba kerül, ez alól negatív PCR-tesztekkel sem mentesülhet.

Itthon még nem azonosították, de csak idő kérdése

Magyarországon még nem mutatták ki a koronavírus új változatát, de Jakab Ferenc virológus az atv műsorában arról beszélt, hogy ez csak idő kérdése. Hozzátette ugyanakkor, a vírus megjelenése nem jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha a szakemberek idejében lépnek.

Számos európai országban, így a szomszédos Ausztriában is azonban már ott az omikron. A Telex írta meg először a Kronen Zeitung alapján, hogy a megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették egy olyan személynél, aki nemrég tért vissza Dél-Afrikából. Korábban két vakcinát kapott koronavírus ellen, és semmilyen komoly tünete nincs.

A közeli országok közül Csehországban, Németországban és Olaszországban is felbukkant az omikron. Egy Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járat 13 utasának szervezetében mutatták ki az új vírust. A világ több állama is úgy próbál védekezni az új variáns ellen, hogy korlátozza a beutazást a dél-afrikai régió különböző országaiból. Izrael és Japán például lezárta határait a külföldiek előtt.

Nagy-Britannia hétfőre összehívta a világ hét legfejlettebb iparú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7 csoport egészségügyi minisztereinek rendkívüli ülését az omikron miatt.

XS
SM
MD
LG