Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már az Integritás Hatóság is figyeli Mészáros Lőrinc cégének beruházását


Közös céget alapít a V-Híd Építő Zrt. a cseh AZD Prahával. Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc és Szijjártó Péter
Közös céget alapít a V-Híd Építő Zrt. a cseh AZD Prahával. Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc és Szijjártó Péter

Az újonnan felállított korrupcióellenes testület érdeklődését a Püspökladány–Biharkeresztes vasúti felújítási munkálatok keltették fel, amivel kapcsolatban korábban a Szabad Európa írta meg, hogy több alvállalkozót nem fizetett ki Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft.

Már az Integritás Hatóság (IH) ingerküszöbét is elérték Mészáros Lőrinc cégeinek ügyei – tudta meg a Szabad Európa. Információink szerint a testület figyelmét a Püspökladány és Biharkeresztes között zajló vasúti felújítási munkálatok keltették fel. Itt uniós forrásból az R-Kord Kft. és a Strabag Rail Kft. konzorciumban végzi a munkákat fővállalkozóként.

A beruházás körül azonban több furcsaság is van. Tavasszal írtuk meg, hogy az R-Kord felbontotta egyik alvállalkozójával, a Vasútvill Kft.-vel a szerződését. Az ügy érdekessége, hogy a Vasútvill tulajdonosa Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje, legalábbis márciusban még ez volt a helyzet. De már akkor arról írtunk, hogy Homlok Zsolt házassága valószínűleg megromlott, erre utalhatott az is, hogy Mészáros Ágnes időközben távozott a Vasútvillben betöltött felügyelőbizottsági posztjáról.

Nem fizettek

Az R-Kord mint fővállalkozó ugyanakkor több alvállalkozót nem fizetett ki – nem csak ezen a vonalon, máshol sem. A legtöbben a kivitelezést végzők közül a GSM-R néven futó vasúti informatikai fejlesztés során jártak rosszul, tíz-, százmilliós nagyságrendű adósságokról is meséltek lapunk munkatársának tavasszal. Azóta információink szerint az alvállalkozók egy részét már kifizették, de többen még mindig várnak a pénzükre.

Ehhez kapcsolódóan: Így halmozta fel az adósságot az alvállalkozók felé Mészáros Lőrinc cége.

A beruházások eközben jellemzően erős késésben vannak, Püspökladány és Biharkeresztes között is el kellett volna már készülnie a felújításnak. Valószínűleg ezen együttes körülmények érték el az IH ingerküszöbét. Megkeresésünkre a hatóság közölte, hogy az általunk említett felújítással kapcsolatos anomáliákról „értesültek, és figyelemmel kísérik”.

„A bűnüldözési munka eredményessége”

Ugyanakkor „az Integritás Hatóság vizsgálati és ellenőrzési munkája során törekszik úgy információkat nyilvánosságra hozni, hogy a bűnüldözési munka eredményességét és a lehetséges bírósági eljárás kimenetelét ne befolyásolja, és ne okozzon egyébként elkerülhető hírnévrontást”.

Maga az R-Kord eközben érdekes átalakuláson megy keresztül: a cég alkalmazottainak létszáma az OPTEN céginformációs rendszer szerint júniusra 38 főre csökkent, miközben korábban akár 250-en is dolgozhattak a társaságnál.

Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrinc vasúti beruházásainál több esetben kifelejtették a vasbetonból a vasat.

Több alvállalkozó is arról számolt be, hogy a korábban R-Kord-színekben dolgozó mérnökök, építésvezetők, műszaki ellenőrök mára már más, Mészáros Lőrinchez tartozó társaságok (jellemzően a V-Híd Zrt.) alkalmazottai lettek, miközben ugyanazt a tevékenységet végzik.

Egy forrásunk szerint ez akár arra is utalhat, hogy kiürítik az R-Kordot, vagyis fokozatosan más cégekbe szervezik át alkalmazottait, vagyontárgyait. Egy ilyen helyzet ugyanakkor a mindenkori konzorciális partnerek számára lehet aggasztó, hiszen a magyar törvények értelmében a konzorciumba tömörült partnerek valamennyien egyetemleges felelősséggel tartoznak a beruházásért, így ha valamelyikük csődbe megy, fizetésképtelenné válik, az őt terhelő kötelezettségek automatikusan a többiekre terhelődnek.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG