Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már biztos: Szlovákia is ad szovjet harci repülőket Ukrajnának


A szlovák hadsereg MiG-29-es harci gépei a Szlavin emlékmű felett Pozsony felszabadításának 65. évfordulóján. 2010. április 7.
A szlovák hadsereg MiG-29-es harci gépei a Szlavin emlékmű felett Pozsony felszabadításának 65. évfordulóján. 2010. április 7.

A szlovák kormány pénteken jóváhagyta azt a tervet, hogy átadja Ukrajnának 13, szovjet időkből származó MiG-29-es vadászgépből álló flottáját. Ezzel a második NATO-tagállam lesz, amely eleget tesz az ukrán kormány ilyen irányú kérésének.

Eduard Heger miniszterelnök a döntést ismertető sajtótájékoztatón kijelentette, hogy kormánya „a történelem jó oldalán áll”. Korábban Heger a Twitteren azt írta, hogy a katonai segítség kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát és Európa egészét Oroszországgal szemben.

Jaroslav Nad védelmi miniszter azt mondta, Szlovákia 200 millió eurót kap az Európai Uniótól ellentételezésként, az Egyesült Államoktól pedig 700 millió euró értékben közelebbről meg nem határozott fegyvereket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször kért a nyugati országoktól vadászgépeket. Közvetlenül Hegerhez fordult repülőgépekért az Európai Unió múlt havi brüsszeli csúcstalálkozóján.

Ehhez kapcsolódóan: Szlovákia az ukrajnai háborúval érezte meg igazán a NATO-tagság előnyeit

Szlovákia a nyáron állította le a MiG-jeit, mivel hiányzott a karbantartásukhoz szükséges pótalkatrész és szakértelem, miután az orosz technikusok hazatértek. Az ukrán légierő továbbra is használ MiG 29-eseket.

A saját repülőgépek hiánya miatt Szlovákia NATO-beli tagtársai, Lengyelország és Csehország fokozottan figyelik a szlovák légteret, és még az idén Magyarország is csatlakozik hozzájuk.

Pozsony szerződést írt alá 14 amerikai F-16 Block 70/72 típusú vadászrepülőgép megvásárlásáról, de a szállítást két évvel arrébb tolták, 2024 elejére.

Csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnök közölte, hogy országa tucatnyi MiG-29-es vadászgépet ad át Ukrajnának, kezdve a következő napokban leszállítandó négy szovjet harci repülővel.

Lengyelország és Szlovákia egyaránt jelezte korábban, hogy kész átadni a gépeit, de csak egy olyan szélesebb nemzetközi koalíció részeként, amely ugyanezt teszi.

Tavaly kezdődött a vita arról, hogy a NATO-n kívüli Ukrajnát ellássák-e katonai vadászgépekkel, ám a NATO-szövetségesek elzárkóztak ettől, arra hivatkozva, hogy ezzel fokoznák a szövetség háborús szerepét.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG