Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már dolgoznak a Fidesz-kampányban a határon túli magyar fiatalok


Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Tombor András, az MCC elnöke a kollégium diplomaosztó ünnepségén Budapesten 2019. június 12-én
Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Tombor András, az MCC elnöke a kollégium diplomaosztó ünnepségén Budapesten 2019. június 12-én

A korábbi gyakorlatnak megfelelően újból Fidesz-aktivistaként járnak ajtóról ajtóra határon túlról toborzott fiatalok. Korábban csak két-három hétig dolgoztak a párt kampányában, most többen a választásig maradnak. Forrásunk szerint az erdélyi MCC diákjai is kampányolnak, az MCC vezetése cáfolja, hogy a szervezet részt venne ebben.

Most történik a címek egyeztetése, a címlista frissítése, hogy aztán az utolsó héten már pontosan tudd, kik a sajátjaid, akiket – és csak őket – mobilizálnod kell” – avat be a kampányolás ütemezésébe egy budapesti politikus.

Kampányszakértők szerint a minden pártnál meglévő, innen-onnan gyűjtött címlisták évente legalább tíz százalékot romlanak: a szavazók költöznek, meghalnak vagy kiábrándulnak korábbi pártjukból.

Ezért gyűjt a legkülönfélébb indokokkal aláírásokat, támogatásokat minden politikus és párt, és – a közvetlen kommunikációs hasznosításon túl – ezért rendez a Fidesz közpénzből évente akár több „nemzeti konzultációt”.

Választás előtt a legtöbb párt hivatalosan is megvásárolja a választói névjegyzéket. Ezt elvileg a választás után meg kell semmisíteni, de forrásaink szerint kevéssé valószínű, hogy megtörténik. Későbbi felhasználásuk már illegális, de az ilyen-olyan jogcímeken, okokból gyűjtött aláírások legálisan az adatgazdánál maradhatnak, ha ezt megfelelően jelzik az adatkezelési tájékoztatóban.

„Ezeket a listákat folyamatosan generálni kell, és karbantartani. Emiatt mindig szondázd, hogy ki van veled – mondja a megkérdezett politikus. – A kampányig kell az ingadozókat azonosítani: most szondázás, listaépítés folyik. Aztán az utolsó héten jönnek mozgósítani, addigra tudnod kell, ki van veled.”

Ezek a listák olyan fontosak, hogy a Fidesznél még a helyieket is Kubatov Gábor pártigazgatónál őrzik, nehogy esetleg lelépjen velük egy dezertáló politikus vagy aktivista. A helyi kampánystáb megkapja őket a Fidesz zárt online rendszerében, de nem letölthetők, nem is őrződnek meg, helyben csak kinyomtatni tudják őket, illetve a kampányban használt tableteken tudnak adatokat bevinni rájuk.

Ezekkel a listákkal járják aztán az utcát az aktivisták, akiknek regisztrálniuk kell, hogy mit mondott nekik, hogyan reagált az a választópolgár, akihez becsöngettek. Ezt a Kubatov-listák néven ismert kampányolási technikát egyébként az MSZP 2002-es, Ron Werber által irányított győztes kampánya után vette át a Fidesz.

Ebben a szimpatizánsokat azonosító utcai munkában dolgoznak a határon túlról érkező magyar fiatalok.

Tanulhatsz a profiktól

Erdélyi fiatalok korábbi magyarországi választásoknál is besegítettek aktivistaként a Fidesz kampányába.

„Nekem is szóltak, hogy menjek a magyarországi választás előtt a Fidesznek kampányolni, de nem mentem – mesélte egy kolozsvári egyetemista a tavaly nyári, az MCC Erdélyről szóló cikkünk adatgyűjtése során. – Sok fiatal ment, leginkább olyanok, akik ifjúsági szervezetekben is aktívak.”

Akkor úgy tudtuk, hogy a kampányolást nem az MCC-ben (Mathias Corvinus Collegium) szervezték, hanem helyi RMDSZ-es és egyházi ifjúsági szervezetek. Teljes ellátás, szállás és pár tízezer forint járt érte, de a fiataloknak főleg az volt vonzó, hogy Pesten lehettek tíz napig, ahol meglepve tapasztalták, hogy még Budán is többször rájuk csapták az ajtót kampányolás közben, „pedig azt hittük, ott jó magyar emberek laknak” – írtuk tavalyi cikkünkben.

Erdélyi forrásunk szerint idén is sok MCC-s diák érkezik, sőt a munkatársak közül is. Arról nincs pontos információja, hogy az akciót mennyire az MCC Erdély szervezi, de „valamilyen szinten benne kell lenniük, mert ezekből az intézményekből nem mehetnek el a diákok csak úgy saját szakállukra több hétre ilyenen részt venni” – mondja. Szerinte a diákok nem hagyhatnák ott ilyen hosszú időre a tanulmányaikat felsőbb engedély nélkül.

Ő több tucat MCC-s diák aktivistáról tud, olyanról is, aki a héten indul, olyanról is, aki már kint van, és van, aki egészen a választásig Magyarországon marad. „Nagyon sokan készülnek, lelkesen mennek” – mondja. Egy másik forrásunk szerint azzal is motiválják őket, hogy politikát tanulhatnak a profiktól. Az MCC-nek van erdélyi politikai vezetőképző iskolája is.

Az MCC Erdély Románia nyolc városában biztosít díjmentes képzéseket fiatalok számára, a központja Kolozsváron van. A szervezet szorosan együttműködik a Fidesz káderképzőjének számító, százmilliárdos ingatlanvagyonnal és költségvetési forrással ellátott magyarországi anyaintézménnyel, annak filiáléja, és döntően a forrásaiból működik.


Megkerestük az MCC Erdélyt. Kommunikációs igazgatójuk, Szebeni Csaba válaszában cáfolja, hogy maga a szervezet részt venne a magyarországi kampányolás szervezésében.

Szeretnék – írja válaszlevelében –, ha az MCC-s fiatalok részt vennének az erdélyi magyar közösség jövőjét meghatározó helyi és nemzetközi vitákban és döntésekben, a közéleti párbeszéd és kultúra fejlesztésében, így a kulturális, gazdasági, társadalmi élet tevékeny és hasznos tagjai lehetnek. „Ezért az MCC-s tevékenységek által igyekszünk a legjobb lehetőségeket és támogatást nyújtani diákjainknak. A fiatal felnőttek körében például a felkínált kurzusok sora – ugyanúgy, mint a nyelvórák kínálata – a hallgatók igényei szerint áll össze. A diákok vitázni, kritikusan gondolkodni, nem ideológiákat követni tanulnak. Így a szervezet sem eddig, sem a jövőben nem vesz részt semmilyen politikai kampány lebonyolításában.”

Fideszes forrásból úgy értesültünk, hogy alapvetően a már kialakult kapcsolatok nyomán érkeznek a fiatalok. A kerületi Fidesz-szervezetek versengenek azért, hogy ki tud több erdélyi fiatalt szerezni a saját kapcsolati rendszerén belülről. Ennek dacára logikusnak látszik, hogy nem mondjuk Angyalföldre, hanem csatatérkerületekbe érdemes a határon túli aktivistákat csoportosítani. Úgy tudjuk, szállásukat (panziók, hotelek) is a helyi fideszesek szervezik és fizetik – persze nem a pártiroda pecsétjével.

Azt hallottuk, hogy nemcsak romániai, hanem szlovákiai magyar fiatalok is jönnek, ami azért érdekes, mert a kettős állampolgárság szlovákiai tilalma miatt ha nemcsak titokban magyar állampolgárságot szerző fiatalok érkeznek a Felföldről (mert pár ezer szlovákiai magyar csöndben azért felvette a magyar állampolgárságot), hanem szlovák állampolgárok is, akkor az magyar nemzetiségük dacára felvet szuverenitási kérdéseket. Hiszen egy másik ország állampolgárai szervezetten segítik pénzért egy magyarországi párt kampányát.

Írásban megkerestük a Kolozsvári Magyar Diákszövetséget (ennek egyik korábbi vezetője az a Talpas Botond, aki most az MCC Erdélyt irányítja) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet nevű erdélyi szervezetet is, hogy részt vesznek-e a Fidesz-aktivisták szervezésében. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A szlovákiai magyar fiatalok részvételéről megkérdeztük a Rákóczi Szövetség elnökét. Csáky Csongor elmondta, hogy a szövetség ebben nem vesz részt, ők a magyar fiatalok kapcsolatteremtése és a magyar iskolákba való beiskolázás érdekében kampányolnak hagyományosan. „Mindenkinek a maga döntése, hogy egyénileg bevonódik-e a magyarországi választási kampányba” – tette hozzá.

Tavaly a Gondosóra program örvén is jöttek erdélyiek nyugdíjasokat regisztrálni

Érdekes aspektusát adja a határon túli magyarok Fidesz általi kooptálásának az az információ, amelyet egy pesti ellenzéki kerületi politikustól kaptunk. Ebben a kerületben most még nem tapasztalták határon túli aktivisták jelenlétét, 2023 nyarán viszont igen. Akkor erdélyi fiatalok tabletekkel minden kerületi nyugdíjast (tehát nem csak a Fidesz-szimpatizánsként regisztráltakat) megkerestek a kormányzati okosóraprogram népszerűsítése érdekében – mondja a kerületi politikus.

A Gondosóra program lényege egy nonstop diszpécserszolgálat, amelyet baj esetén egyedülálló idős emberek egy nyakba akasztva vagy csuklón hordható óra nyomógombjával riaszthatnak. A jelzést egy megadott kontaktszemély – családtag, barát – is megkapja. Bizonytalanok az információk arról, hogy hány nyugdíjasnak van már ilyen órája Magyarországon, de több százezerre teszik a számukat.

A 2022-es választási kampányban előfordult, hogy fideszes aktivista hívta fel a készüléket, de volt, hogy maga Orbán Viktor szólalt meg rajta.

Ahogy arról mi is írtunk már, a kormányzati Gondosóra program egyik adatkezelője formálisan is a Fidesz Lendvay utcai központja, vagyis tavaly nyáron a gondosórák népszerűsítése kapcsán erdélyi fiatalok minden nyugdíjas politikai reakcióit be tudták vezetni egy olyan adatbázisba, amely felett legálisan rendelkezik a Fidesz.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG