Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már egy hódmezővásárhelynyi ember életét oltotta ki itthon a járvány


Vendégek ülnek egy söröző teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én
Vendégek ülnek egy söröző teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én

Magyarországon csütörtökön 2439 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak és elhunyt 38 beteg. Míg Németországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma, Lengyelországban minden korlátozást feloldanak.

A regisztrált új esetekkel együtt Magyarországon a járvány kezdete óta összesen 1.839.358 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 beteg, velük a járvány halálos áldozatainak száma 45.258 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 100.707, kórházban 1953 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hetvenen vannak lélegeztetőgépen.

A legtöbb fertőzöttet Budapesten (321.937) és Pest megyében (250.000) regisztrálták eddig. Ezt követi

  • Borsod-Abaúj-Zemplén (107.750),
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (99.822)
  • Győr-Moson-Sopron (99.249),
  • Hajdú-Bihar (97.216),
  • Bács-Kiskun megye (92.735).

A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (39.007).

Háromszázezernél is több új eset Németországban

Németországban március 24-én minden korábbinál magasabbra, háromszázezer fölé emelkedett az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek napi száma: 24 óra alatt 318.387 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Új csúcsra emelkedett a legfontosabb járványügyi mutatónak számító hétnapi fertőzésgyakoriság is.

A szakértők szerint a vírus omikron nevű változatának terjedésével az év elején megindult ötödik járványhullám több tényező összhatásaként erősödött fel. A legfontosabb, hogy a járványügyi korlátozások többségét fokozatosan visszavonták.

Az MTI idézi az egyik legismertebb német járványügyi szakértőt, Christian Drostent, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetőjét, aki a Die Zeit című hetilapnak azt mondta, hogy szerinte a hullám húsvét után, április közepétől enyhülhet. Nyáron várhatóan viszonylag enyhe korlátozásokkal is ellenőrzés alatt lehet majd tartani a járványt, ősztől viszont ismét szigorításokra lehet szükség, és évekig tarthat még, mire a koronavírus okozta betegség belesimul a megszokott légúti betegségek közé.

Lengyelországban eközben a koronavírus terjedésének jelentős lassulása miatt jövő héttől feloldják a még megmaradt járványügyi korlátozásokat is. Nem lesz kötelező a beltéri maszkviselés és megszűnik a külföldről érkezők karanténkötelezettsége is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG