Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már egy hódmezővásárhelynyi ember életét oltotta ki itthon a járvány


Vendégek ülnek egy söröző teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én

Magyarországon csütörtökön 2439 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak és elhunyt 38 beteg. Míg Németországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma, Lengyelországban minden korlátozást feloldanak.

A regisztrált új esetekkel együtt Magyarországon a járvány kezdete óta összesen 1.839.358 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 beteg, velük a járvány halálos áldozatainak száma 45.258 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 100.707, kórházban 1953 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hetvenen vannak lélegeztetőgépen.

A legtöbb fertőzöttet Budapesten (321.937) és Pest megyében (250.000) regisztrálták eddig. Ezt követi

 • Borsod-Abaúj-Zemplén (107.750),
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg (99.822)
 • Győr-Moson-Sopron (99.249),
 • Hajdú-Bihar (97.216),
 • Bács-Kiskun megye (92.735).

A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (39.007).

Háromszázezernél is több új eset Németországban

Németországban március 24-én minden korábbinál magasabbra, háromszázezer fölé emelkedett az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek napi száma: 24 óra alatt 318.387 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Új csúcsra emelkedett a legfontosabb járványügyi mutatónak számító hétnapi fertőzésgyakoriság is.

A szakértők szerint a vírus omikron nevű változatának terjedésével az év elején megindult ötödik járványhullám több tényező összhatásaként erősödött fel. A legfontosabb, hogy a járványügyi korlátozások többségét fokozatosan visszavonták.

Az MTI idézi az egyik legismertebb német járványügyi szakértőt, Christian Drostent, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetőjét, aki a Die Zeit című hetilapnak azt mondta, hogy szerinte a hullám húsvét után, április közepétől enyhülhet. Nyáron várhatóan viszonylag enyhe korlátozásokkal is ellenőrzés alatt lehet majd tartani a járványt, ősztől viszont ismét szigorításokra lehet szükség, és évekig tarthat még, mire a koronavírus okozta betegség belesimul a megszokott légúti betegségek közé.

Lengyelországban eközben a koronavírus terjedésének jelentős lassulása miatt jövő héttől feloldják a még megmaradt járványügyi korlátozásokat is. Nem lesz kötelező a beltéri maszkviselés és megszűnik a külföldről érkezők karanténkötelezettsége is.

 • 16x9 Image

  Fazekas Pálma

  Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

 • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG