Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már élelmiszer-adomány elfogadása miatt is vádat emelnek a nélkülöző belaruszok ellen


Akszana Kinevics: „Mi a törvénytelen abban, ha valaki másnak segít?”
Akszana Kinevics: „Mi a törvénytelen abban, ha valaki másnak segít?”

Az INeedHelpBY floridai székhelyű nonprofit szervezet is a belarusz hatóságok célpontja lett, miután a szélsőségesnek nyilvánított csoport 1,7 millió dolláros értékben juttatott élelmiszersegélyt a kormányzati elnyomástól szenvedő családoknak.

Egy januári napon az ország nyugati részén található Bariszavban reggel 7 órakor becsengettek egy volt politikai fogoly anyjának otthonába. Akszana Kinevics gyanútlanul ajtót nyitott, mire az ott álló férfi felmutatta az Állambiztonsági Szolgálat (KGB) jelvényét.

„Kapott ön segítséget az INeedHelpBY-től e-szállítás útján?” – tette fel a Belaruszban mára fenyegetővé vált kérdést.

A Vjaszna nevű belarusz emberi jogi szervezet szerint február végéig legalább száz ember ellen emeltek vádat, amiért két hétre elég élelmiszer-adományt fogadtak az INeedHelpBY-on regisztrált személyektől. A Telegramot használó oldal olyan belaruszokkal köti össze a donorokat, akik „aktív politikai pozíciójuk” miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek, például elvesztették a munkájukat vagy jelentős pénzbüntetést kaptak, börtönbe kerültek, vagy másképp korlátozták a szabadságukat.

A 2020-ban Aljakszandr Lukasenka hatodik mandátumát elhozó, elcsalt elnökválasztás miatt kirobbant tömegdemonstrációkat követően emberek ezreit vették őrizetbe a volt szovjet tagköztársaságban.

Kinevics informatikus fia, Anatol két és fél évet töltött rács mögött, anyja pedig a csupán háromszáz rubeles (34 ezer forintos) gondozói fizetésével elfogadta az INeedHelpBY segítségét ebben a nehéz időszakban.

„Mi a törvénytelen abban, ha valaki másnak segít?” – értetlenkedett a Szabad Európának nyilatkozva.

A belarusz ügyészség a közigazgatási szabálysértési törvénykönyv 24.15 cikkének értelmében azonban külföldi adományként tekint az efféle támogatásokra a „szélsőséges tevékenységek” előmozdítására.

Január 23-án, aznap, amikor a belarusz KGB szélsőséges szervezetnek nyilvánította az oldalt, a rendőrség országszerte razziázásba kezdett, számos helyszínen házkutatást tartottak, legkevesebb 287 embert őrizetbe vettek, kihallgattak, többségében nőket – emelte ki a Minszk által szintén szélsőséges csoportnak minősített Vjaszna.

Az akció nyomán megindított eljárások a 24.15 törvénycikk első alkalmazását jelentik egy másik emberi jogi szervezet, a Human Constanta tájékoztatása szerint.

Az INeedHelpBY azt írta Instagramon, hogy 2023 végéig mintegy 1,7 millió dollárnyi segítségnyújtást koordináltak.

A Szabad Európa belarusz szolgálata által elemzett bírósági iratok szerint a bűnösnek talált személyeket a nekik adományozott áruk elkobzására és az adományok értékével megegyező pénzbírságra, egyes esetekben szabadságvesztésre ítélték.

Egy kisgyermekes anyukát a nyugati Lidában januárban a 18.144 rubelre (kétmillió forintra) becsült adományok értékének megfizettetése mellett ezerrubeles (110 ezer forintos) pénzbírságra ítéltek.

Már az is büntetést vonhat maga után, ha valaki mindössze háromszáz rubel (34 ezer forint) értékű támogatást fogad el.

Az ugyancsak Nyugat-Belaruszban fekvő Navahrudakban a bíróság azt állította, hogy egy, már 2022 óta élelmiszersegélyben részesülő nyugdíjas férfi „az állami és közérdek megsértésével fenyegetett”, ezért háromszáz rubel (34 ezer forint) visszafizetésére és hatszáz rubeles (68 ezer forintos) pénzbírságra ítélték, illetve lefoglalták a laptopját és nem működő mobiltelefonját is.

Egy nő, aki arról számolt be, hogy elvesztette a munkáját, miután támogatást kapott az INeedHelpBY-tól, hangsúlyozta, hogy a közigazgatási bírósági eljárással sújtott személyeket érintő utazási korlátozás azt jelenti, hogy az érintettek számára nincs kiút, mivel nem tudnak munkát vállalni külföldön, hogy meg tudják fizetni a bírságukat.

Az őrizetbe vettek némelyike még március közepén is előzetes letartóztatásban volt. Többeket azzal gyanúsítanak, hogy „szélsőséges tevékenységeket” támogattak, ami bűncselekménynek számít.

Pilip Haurysheu, az INeedHelpBY alapítója, aki LinkedIn-profilja szerint a tampai Moffitt Rákközpontban egy patológus asszisztense, nem kívánt válaszolni az üggyel kapcsolatban feltett kérdésekre.

Aljakszej Ljavoncsik, az INeedHelpBY menedzsere: „Mi maradtunk az egyetlen csoport, amely azonnali segélyt tud szállítani Belaruszba”
Aljakszej Ljavoncsik, az INeedHelpBY menedzsere: „Mi maradtunk az egyetlen csoport, amely azonnali segélyt tud szállítani Belaruszba”

Aljakszej Ljavoncsik, az oldal menedzsere elismerte, hogy az élelmiszersegélyben részesülők börtönnel vagy pénzbüntetéssel néznek szembe, de közölte, hogy ennek ellenére márciusra is 250 kérelmezőt valószínűsít.

„Mi maradtunk az egyetlen csoport, amely azonnali segélyt tud szállítani Belaruszba. A pénzbüntetések a szegénység küszöbére taszítják az embereket. Hozzánk fordulnak, mert már nincs mitől félniük” – mondta.

Az INeedHelpBY oldalán orosz nyelvű figyelmeztetést tettek közzé, amely arra kéri az eljárás alá vont donorokat, hogy töröljék a szervezet Telegram-botját és a gyorsítótárat, iratkozzanak le közösségi médiás csatornákról, és kezdeményezzék személyes adataik törlését a csoportnál.

A segélyszervezet azt írta a weboldalán, hogy nem tapasztaltak adatszivárgást.

Emellett azt javasolták a felhasználóknak, hogy szükség esetén mondják azt a rendőröknek, hogy barátoktól, ismerősöktől, honfitársaktól kaptak segítséget, nem magától a szervezettől, amely online rendeli meg az élelmiszert az adományozók nevében, főként az Evroopt helyi hipermarketlánctól.

Ez a különbségtétel ugyanakkor teljesen hidegen hagyta a Kinevics lakását átkutató, őt magát pedig őrizetbe vevő KGB-ügynököket január 23-án.

A nő elmondása szerint lefoglalták számítógépe merevlemezeit, a pendrive-jait, telefonjait és könyveit, de még a fia verseit és egy piros-fehér matricát is. E színeket a demokráciapárti mozgalom használja.

Miután megbüntették négyszáz rubelre (44 ezer forintra), amiért állítólag inzultált egy rendőrt (ezt tagadja), értesült arról, hogy a KGB tovább kívánja vinni az ügyet. Ezért néhány napon belül Litvániába menekült, ahol csatlakozott a belarusz börtönéből tavaly februárban szabaduló fiához.

A Bariszavi Közigazgatási Bíróság február 9-én nyolcszáz rubeles (kilencvenezer forintos) pénzbírságot szabott ki rá, illetve elrendelte 2854 rubel (317 ezer forint) megfizetését a 2022 februárja és 2023 áprilisa között kapott élelmiszer-adományok után.

Kinevics, aki interneten keresztül jelentkezett be a tárgyalásba Vilniusból, fellebbezést akar benyújtani.

A kormányzati nyomásgyakorlás ellenére az INeedHelpBY egyelőre nem adta semmi jelét annak, hogy le akarná állítani „vészhelyzeti élelmiszer-segélyezését”.

„A szervezet továbbra is segíteni fogja az elnyomottakat és családtagjaikat Belaruszban” – szögezte le Ljavoncsik.

XS
SM
MD
LG