Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már hivatalos: a mostani július volt minden idők legmelegebb hónapja


Egy nő hideg palackos vízzel hűti magát a görög Vöröskereszt jóvoltából az athéni Akropolisz bejáratánál 2023. július 20-án.
Egy nő hideg palackos vízzel hűti magát a görög Vöröskereszt jóvoltából az athéni Akropolisz bejáratánál 2023. július 20-án.

Most, hogy a júliusi perzselő hőség számai mind beérkeztek, az európai klímafigyelő szervezet hivatalossá tette: 2023 júliusa volt a Föld eddigi legmelegebb hónapja.

A júliusi globális átlaghőmérséklet 16,95 Celsius-fok volt, egyharmad fokkal magasabb a korábbi, 2019-ben felállított rekordnál – jelentette kedden a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat, az Európai Unió űrprogramjának része. Normális esetben a globális hőmérsékleti rekordok század- vagy tizedfokkal dőlnek meg, így ez a nagy különbség szokatlan.

„Ezek az adatok szörnyű következményekkel járnak mind a bolygó, mind az emberek számára, akik egyre gyakoribb és intenzívebb szélsőséges eseményeknek vannak kitéve” – mondta Samantha Burgess, a Kopernikusz igazgatóhelyettese. Halálos hőhullámok voltak az Egyesült Államok délnyugati részén és Mexikóban, Európában és Ázsiában. A tudományos gyorsjelentések az embert és a szén, az olaj és a földgáz elégetésével okozott klímaváltozást okolják ezért.

A júliusi napok július 2-tól voltak melegebbek a korábban feljegyzetteknél. Annyival melegebbek, hogy a Kopernikusz és a Meteorológiai Világszervezet szokatlanul korai bejelentést tett: már napokkal azelőtt, hogy véget ért volna, közölte, hogy valószínűleg ez volt a legmelegebb hónap. A keddi számítások hivatalossá is tették ezt.

A július 1,5 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az iparosodás előtti időkben. 2015-ben a világ országai megállapodtak abban, hogy megpróbálják megakadályozni a hosszú távú felmelegedést – nem egyes hónapokra vagy évekre, hanem évtizedekre.

Ehhez kapcsolódóan: A hőség és a nők – Az extrém meleg elmélyíti a szakadékot a nemek között

A múlt hónap annyira meleg volt, hogy 0,7 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti júliusi átlagot – közölte a Kopernikusz. A világ óceánjai fél Celsius-fokkal voltak melegebbek, mint az előző harminc évben, az Atlanti-óceán északi részén pedig 1,05 Celsius-fokkal mértek melegebbet az átlagosnál. Az Antarktiszon a tengeri jég mennyisége minden korábbinál kevesebb volt, 15 százalékkal maradt el az év ezen időszakának átlagától.

A Kopernikusz mérései 1940-ig nyúlnak vissza. A mostani rekordhőmérséklet azonban magasabb bármely olyan hónapénál is, amelyet az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala jegyzett fel, az ő méréseik pedig 1850-ben indultak. De a tudósok szerint valójában sokkal hosszabb idő óta a mostani július volt a legforróbb időszak.

„Ez nyomasztó rekord, és egyértelműen a legmelegebb hónappá teszi a 2023-as júliust a Földön az elmúlt tízezer évben” – mondja Stefan Rahmstorf, a németországi Potsdami Klímakutató Intézet klímakutatója, aki nem tagja a Kopernikusz csapatának.

Rahmstorf olyan tanulmányokat idéz, amelyek egyebek mellett a fák évgyűrűi alapján mutatják, hogy a jelenlegi a legmelegebb a holocén korszak körülbelül tízezer évvel ezelőtti kezdete óta. A holocén előtt jégkorszak volt, így logikus azt mondani, hogy ez az elmúlt 120.000 év melegrekordja – teszi hozzá.

„Nem azért kell törődnünk a júliussal, mert rekord, hanem azért, mert nem sokáig lesz az – mondja Friederike Otto, a Londoni Imperial College klímakutatója. – Ez azt jelzi, hogy mennyire változtattuk meg a klímát. Nagyon másfajta világban élünk, olyanban, amelyhez a társadalmaink nem alkalmazkodtak, nem képesek igazán jól lenni benne.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG