Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már legalább tizennégy túlélőt mentettek ki a romok alól a magyar mentőcsapatok


A dél-kelet törökországi Antakya városában egy összedőlt húszemeletes társasház romjainál kutatnak a mentők 2023. február 8-án
A dél-kelet törökországi Antakya városában egy összedőlt húszemeletes társasház romjainál kutatnak a mentők 2023. február 8-án

A katasztrófavédelem Hunor mentőcsapata tizenkét túlélőt és hét holttestet emelt ki a romok alól Törökországban. A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata eddig két túlélőt talált meg a romok között.

Már tizenkét túlélőt és hét holttestet emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól Törökországban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda reggel az MTI-t. Mukics Dániel elmondta: a Hunor mentőszervezet csapata a dél-kelet-törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat éjjel-nappal, nyolcórás váltásban.

Hozzátette: a váltásokra a komoly fizikai és lelki terhelés miatt van szükség. A szóvivő szerint a magyarok egész éjszaka dolgoztak a török–szír határ közelében levő városban, egy 16 ezer négyzetméteres kárterület három különböző pontján. Megérkezésüket követően, kedden dél körül kezdték meg a munkát.

A magyarok tábora gyalog három percre fekszik a kárterülettől, ötszáz négyzetméteren kilenc, hétszemélyes sátorból áll – közölte Mukics Dániel. Hozzátette: éjjel mínusz 2-3 fokig hűlt a levegő, ami egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt a mentőegységek munkáját is nehezíti.

Korábbi cikkünk a témában: Átlépte az ötezret a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma

A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata eddig már két túlélőt, egy 22 éves fiút, majd egy ugyancsak 22 éves nőt emelt ki a romok közül Antakyában, a szír határ mellett lévő, súlyos katasztrófát szenvedett több százezres városban – közölte a szervezet.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán megerősítette, hogy információik szerint továbbra sincs magyar áldozata vagy sérültje a katasztrófának.

Az államtitkár közölte: a katasztrófavédelem Hunor mentőcsapata kedd reggel 55 szakemberrel és két kutyával kezdte meg a munkát. Eészt vesz a mentésben kedd dél óta a Baptista Szeretetszolgálat és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is. Az Életjel mentőcsoport kedd éjjel, a terrorelhárítás egysége szerda hajnalban csatlakozott, és a Református Szeretetszolgálat csapata is úton van a földrengés által a leginkább sújtott térségbe.

Korábbi cikkünk a témában: Törökország: összeomlott kórház romjai között kutatnak túlélők után

Folyamatosan nő a magyar mentőcsapat és a keresőkutyák, és szerencsére a kimenekített emberek száma is – összegzett az államtitkár, aki jelezte: ilyen esetekben nagyon fontos tényező az időablak, amíg van realitása annak, hogy túlélőt lehet találni. Az első hét ilyen szempontból kulcsfontosságú.

Megerősítette: 18 magyarról tudnak, aki a földrengés sújtotta területen tartózkodik, a nagykövetség kapcsolatban áll velük, mindenki jól van, komoly segítséget nem kértek, csak kisebb technikai közreműködést.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy Szíria is kért segítséget. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat átszállította a korábban odatelepített két klinikai egységet a földrengés sújtotta térségbe. Tartják a kapcsolatot azokkal a keresztény közösségekkel is, amelyekkel korábban is kapcsolatban álltak a Hungary Helps Programon keresztül.

XS
SM
MD
LG