Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már megint magukra haragították az államot a rendszerkritikus orosz rapperek


A Kasta nevű rapbanda rendszerkritikus szövegeiről ismert
A Kasta nevű rapbanda rendszerkritikus szövegeiről ismert

Face, egy orosz rapper hangosan támogatta a kormányellenes tüntetéseket, és kiállt Putyin elnök börtönbe vetett bírálója, Alekszej Navalnij mellett. Azt mondja, hogy az állam nyomására Oroszország-szerte lemondják a fellépéseit. Mindez felháborodást váltott ki rajongói körében – de ilyesmire már volt példa az országban.

Huszonkét éves korában Ivan Driomin rapper ötvenezer fős tiltakozó tömeg előtt állt színpadra Moszkvában, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az alapvető emberi jogokat.

„Nem vagyok jó a politikában – mondta Driomin (művésznevén Face) a 2019 augusztusában tartott gyűlésen. – Egy dolgot tudok mondani: a szólásszabadság és a választás szabadsága a legalapvetőbb dolgok, amelyekkel mindenkinek rendelkeznie kell, és remélem, hogy egy nap élvezhetjük is.”

Az orosz fővároson nagy tüntetéshullám söpört át akkoriban. Az emberek azért tiltakoztak, mert kizárták az ellenzéki jelölteket a moszkvai városi tanácsi választásokról. Emiatt Driomin több hírességgel együtt felemelte a szavát.

Nyilvános kiállásáért – egy olyan időszakban, amikor a tüntetőkre hosszú börtönbüntetés várt – sokan dicsérték. Később más kormányellenes tüntetéseken is részt vett, legutóbb áprilisban ment utcára, a bebörtönzött Kreml-kritikus Alekszej Navalnijt támogatva.

Már megint koncerteket törölnek

Úgy tűnik, hogy a szeptember 17–19-i parlamenti és helyhatósági választások előtt a másként gondolkodók ellen indított átfogó fellépés a szavazás után sem enyhül, és Driominra büntetés vár dacos aktivizmusáért.

„Az elmúlt héten országszerte komoly nyomás alá helyezték a koncerthelyszíneket, ami lehetetlenné tette a koncertjeim megrendezését” – írta szeptember 28-án egy Instagram-bejegyzésben. Két szibériai nagyvárosban lemondott fellépését említette, és azt mondta, hogy a nagy őszi turnéja más helyszínein is megpróbálják lemondatni a koncertjeit.

Face azt állította, hogy az elmúlt öt évben rendszeresen próbálták meghiúsítani a fellépéseit, de egy részüket ennek ellenére is sikerült megtartani. Az elmúlt hetekben viszont több helyszínről kapott jelzést, hogy meg nem nevezett tisztviselők ezzel próbálkoznak.

„Mindig ugyanazt mondják – írta. – »Nagyon nem tanácsos vendégül látniuk ezt a bizonyos művészt. Ha nem figyelnek, komoly problémákra kell számítaniuk.«”

Több példát is idézett. Krasznojarszkban, mint mondta, a városvezetés tisztviselői felhívták az egyik tervezett fellépés helyszínét, és azzal fenyegették, hogy lekapcsolják az áramot, ha vendégül látják őt.

A Moszkvától keletre fekvő Nyizsnyij Novgorodban a koncerthelyszínek megkapták a „nemkívánatos előadók” listáját, amelyen az ő neve is szerepel – írta.

„Úgy tűnik, úgy döntöttek, hogy az élő zenét, amelyet 18 hónapja különböző értelmetlen korlátozásokkal bontanak le, zsarolás és elnyomás segítségével kell lefejezni” – zárul a poszt.

2018-ban is vegzálták a rappereket

Az oroszországi koncertek politikai okból történő lemondásáról szóló legújabb jelentések egy 2018-as hasonló tendenciát idéznek, amikor a fiatal oroszok politikai rendszerrel szembeni frusztrációját kifejező rappereket nyomás alá helyezték, hogy cenzúrázzák a nyilatkozataikat.

Azon a télen az orosz rap- és alternatív zenei szcéna elleni fellépés több mint negyven koncert lemondásához vezetett. A rap hatásáról és hasznáról szóló heves vita még az orosz parlament alsóházát is elérte. Putyin a rapet „a szex, a drogok és a tiltakozás zenéjének” nevezte.

Husky orosz rappert letartóztatták a törölt fellépése utáni „dackoncertje” miatt, majd arra kényszerítették, hogy koncerteket mondjon le
Husky orosz rappert letartóztatták a törölt fellépése utáni „dackoncertje” miatt, majd arra kényszerítették, hogy koncerteket mondjon le

2018 novemberében – a hatóságokat gúnyoló és a rendőri brutalitást bíráló dalairól ismert – Husky nevű rappert egy autó tetejéről rángatta le a rendőrség a déli Krasznodar városában. Le is tartóztatták, miután a kocsi tetején rendezett monstre fellépést, mert egy helyi szórakozóhely lemondta a koncertjét.

A huliganizmusért tizenkét nap börtönbüntetésre ítélt Husky – polgári nevén Dmitrij Kuznyecov – azt írta a VK orosz közösségi hálón, hogy azért mondta le későbbi fellépéseit, mert tudod, ki gyakorolt nyomást rám”.

Van olyan rapper, akit szeret Putyin – például a 2012-ben mellette kampányoló Timatit
Van olyan rapper, akit szeret Putyin – például a 2012-ben mellette kampányoló Timatit

A Kuznyecov és más cenzúrázott fellépők támogatására 2018. november 26-án Moszkvában rendezett koncertre órákon belül elkapkodták a jegyeket.

A héten Driomin Instagram-posztjára reagálva rajongói azt javasolták: szervezzen megint egy hasonló eseményt, hogy kifejezhessék a szolidaritásukat iránta, és elítéljék, hogy más olyan előadókra is nyomást gyakorolnak, akik a hivatalos narratívával szembemenő nézeteket hangosítanak ki.

A legtöbb hozzászóló magát a tiltakozó hangulatot gerjesztő Face-t támogatta. A rapper kivívta prominens ellenzéki aktivisták elismerését is.

Az egyik, szeptember 29-ig több mint kétszáz lájkot kapott komment Face posztja alatt egyszerűen ennyi volt: „Várom a koncertedet, amíg csak kell.”

XS
SM
MD
LG