Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már megítélt Erasmus-pályázatokat kellett visszavonni egy budapesti gimnáziumban


A milánói dóm
A milánói dóm

Az intézmény vezetése szerint a szervező cég hibájából kerültek ilyen kellemetlen helyzetbe. Egy szülő azt mondta lapunknak, megérti a döntést, de azt nem, miért írták ki a pályázatokat.

Sok tanulónak aranyozta be a napját január 24-én a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban az az e-mail, amelyben értesítették őket, hogy sikeresen bekerültek a tavaszi Erasmus-ösztöndíjprogramba. A nyerteseket arról tájékoztatták, hogy március 5–26. között tölthetnek el három hetet Milánóban, illetve Barcelonában.

A diákoknak ezután egy nyelvi tesztet kellett kitölteniük, majd angol nyelven egy portfóliót összeállítaniuk magukról. Ezt követően minden érintett – és természetesen a szüleik – biztosra vette az utazást, így hideg zuhanyként érte őket az egy héttel később, február 1-jén érkező újabb e-mail, amelyben már azt írta a Jaschik pályázati referense, hogy kénytelenek törölni a programot.

Késésben

Ebben a levélben az állt, hogy az eredetileg tervezett időpontok „jelentősen módosultak”, az induláshoz szükséges számlát is későn kapta meg az intézmény, így nem tudták volna időben kiegyenlíteni, az intézmény szerint pedig ilyen körülmények között nem lehet megfelelően megszervezni a programot, így inkább visszamondják.

Ehhez kapcsolódóan: erről szól a jövő évi Erasmus-programokat veszélyeztető vita a kormány és az Európai Bizottság között.

A szülők között kezdetben az a hír terjedt el, hogy a felettes szerv belső-pesti tankerület nem vállalta a rá eső húszszázalékos önrész finanszírozását a költségekből, volt, aki azt is tudni vélte, hogy pénzhiány miatt. (Éppen zajlik a Jaschik tetőfelújítása is, ami nem kis tétel.)

Természetesen felmerült az is, hogy a tanulók utazása a kormány és az Európai Bizottság között az Erasmus-programok és az alapítványi fenntartású magyar egyetemek kapcsán kirobbant vita miatt hiúsult meg.

Saját felelősségre

Az ügyben megkerestük a Belső-Pesti Tankerületi Központot, ahol kérdéseinkre azt válaszolták: az iskola vezetése önállóan pályázott és önállóan dönthet a pályázat visszavonásáról is, minden ezzel kapcsolatos költség, felelősség az ő hatáskörük, de Erasmus-pályázatra nincs előírva önrész. Majd azt írták, őket szintén úgy tájékoztatták, hogy „a projekt megvalósítását a külföldi partner utólagos módosításai miatt nem tudják vállalni”.

Már ezt követően tájékoztatott minket egy érintett szülő arról, hogy péntek délután kaptak egy részletesebb felvilágosítást is az iskola igazgatójától a lemondás okairól.

Ebben azt írták, hogy eredetileg május-júniusra tervezték a programot a fogadó intézményekkel és a magyar szervező céggel, de a külföldi partnerek váratlanul közölték, hogy nekik csak a március 5–26-i idősáv alkalmas Barcelonában, illetve március 19. és április 5. között Milánóban.

Ezt követően viszont Pintérné Varga Zsuzsanna intézményvezető hiába kérte többször, hogy küldjék el neki a szerződéseket és az út teljes költségvetését, ezek sem érkeztek meg időben. Ehhez képest a spanyol fogadó intézmény január 26-i dátummal már kiállította saját számláját négynapos teljesítési határidővel, miközben Milánóból ez még nem érkezett meg. Ilyen körülmények között repülőjegyet sem lehetett rendelni, így végül az egész program lemondásáról döntöttek, amit nagyon sajnálnak, és mindenkitől elnézést kérnek.

A lapunknak nyilatkozó egyik szülő azt mondta, ilyen körülmények között megérti a döntést, azt viszont nem, hogy amíg nem volt biztos, hogy utazhatnak a diákok, miért folytatták le az egész pályázati procedúrát, mert a nyertesek most nyilván nagyon csalódottak.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG