Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már nyithatnak, de ki segít a világ vállalkozóin?  


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A világ számos nagy gazdasága csak most kezd felocsúdni a koronavírus-járvány okozta hibernációból. A bezárások által legjobban sújtott vendéglátásnak és a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó ágazatoknak most azzal kell megbirkózniuk, hogy bár a kormányoktól megkapták az engedélyt, az újranyitáshoz nem találnak megfelelő számú munkaerőt.

A közgazdászok, a döntéshozók és a politikusok nem tudják, pontosan mi állhat a jelenség mögött.

Néhányan úgy vélik, hogy az emberek egészségügyi félelmek miatt nem akarnak olyan szakmákba visszatérni, ahol sokszor kell megérinteni mások által is fogdosott tárgyakat.

Mások szerint a munkanélküli-segélyek, a gyermekfelügyelet hiánya, a külföldi munkaerő csökkenése azok az okok, amelyek csökkenthetik a munkába visszatérők hajlandóságát.

Továbbá a járvány alatt jól teljesítő ágazatok, mint például az építőipar, elvonják a munkaerőt.

Nincs, aki felszolgáljon az amerikai Jersey Shore-on

Marilyn Schlossbach, egy New Jersey-i étteremtulajdonos több mint egy éve várta már, hogy kinyithasson. Az Egyesült Államokban május utolsó hétvégéje az emlékezet napjának hétvégéje, amely a Jersey Shore nyári szezonjának nem hivatalos kezdetét jelenti. Ezzel egy időben az állam a koronavírus-járvány enyhülésével feloldotta a beltéri kapacitáskorlátozást is.

Ám az 56 éves nő a héten úgy döntött, hogy bezárja az egyik éttermét és elhalasztja egy másik éttermének megnyitását, mert egyszerűen nem talál elegendő dolgozót a működtetésükhöz.

„Péntek este, miután hazaindultam az egyik éttermemből, 24 órán keresztül sírtam” – mondta Schlossbach, akinek becslése szerint a személyzeti szint körülbelül 50 százalékkal alacsonyabb a szokásosnál.

„Teljesen el vagyok keseredve – úgy érzem, mintha víz alatt lennék” – mondta Scholssbach.

Ausztráliában fizetnek annak, aki a Paradicsomban vállalna munkát

A világ másik felén, Ausztráliában, Queensland állam kormánya a Work in Paradise program keretében 1500 dollár bónuszt, ingyenes utazási utalványt és kedvezményes szállást kínál azoknak, akik a Paradicsomban akarnak dolgozni.

„A szakácsoktól, a pincérektől és a pultosoktól kezdve egészen az idegenvezetőkig és a Nagy-korallzátonyon dolgozó fedélzeti személyzetig rengeteg nagyszerű állás vár a jelentkezőkre” – mondta Annastacia Palaszczuk, Queensland állam miniszterelnöke a program elindításakor.

A szakképzett munkaerő hiánya

A legfrissebb kormányzati adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok vendéglátóiparában és a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó ágazatokban márciusban rekordmennyiségű, összesen 1,2 millió állásajánlatot tettek közzé. Az ágazatok munkáltatói áprilisban azonban csak 331 ezer dolgozót adtak hozzá bérszámfejtésükhöz, ami arra utal, hogy több százezer állás betöltetlen maradt.

A déli féltekén is hasonló a helyzet. Ausztráliában az állásajánlatok száma idén több mint 12 éves rekordot döntött meg, és 45 százalékkal meghaladja a Covid–19 előtti szintet.

Ausztrália viszonylag korán megfékezte a koronavírus-járványt, ami lehetővé tette a hatóságok számára, hogy megnyissák a gazdaságot, beleértve a kocsmákat, bárokat és éttermeket is.

A nemzetközi határok lezárása miatt a külföldi munkavállalók száma azonban megcsappant, ami azt jelenti, hogy nincs elég vendéglátóipari személyzet.

Áprilisban ebben a szektorban nőtt a legnagyobb mértékben – a kormányzati adatok szerint közel 10 százalékkal – az álláshirdetések száma.

„Az ellenkezőjét csinálja annak, amit a józan ész tanácsolna” – Csaba László közgazdász a gazdaságról - Élet a NER-ben 4. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:53:51 0:00

Szinte eltűntek a külföldi munkavállalók

Nagy-Britanniában a vendéglátó- és szórakoztatóiparban egyes városokban minden egyes álláskeresőre legalább tíz álláshirdetés jut.

Az Adzuna álláskeresési portál becslése szerint Nyugat-Európából és Észak-Amerikából mintegy negyedmillióval kevesebben jelentkeztek az állásokra, mint a járvány előtt.

„Már a Brexit is nagy kihívást okozott nekünk; az árak emelkedtek, továbbá az Egyesült Királyságban valódi szakképzettmunkaerő-hiány tapasztalható” – mondta Clare Smyth Michelin-besorolású séf, akinek sok tapasztalt éttermi dolgozó munkatársa költözött vissza Európába.

Mindeközben Vicki Clark, a New Jersey déli részén található Cape May megye kereskedelmi kamarájának elnöke elmondta, hogy általában két és fél ezer külföldi hallgató szokott a nyári szezonban dolgozni a népszerű üdülőhelyen.

A járvány okozta lemaradás miatt az amerikai külügyminisztérium az idén a szokásosnál jóval kevesebb idénymunkás vendégvízumát dolgozta fel. Clark becslése szerint idén alig száz diák dolgozik a környéken.

Nem mindenhol helyeződik nyomás a munkaerőpiacra

Spanyolországban például az idegenforgalmi ágazatban dolgozó munkavállalók százezreit egy munkaerőtartalék-program keretében bármikor visszahívhatják a nyári szezonra dolgozni, annak ellenére hogy a turisták száma várhatóan jóval elmarad a járványt megelőző szinttől.

Görögország is mindent megtesz azért, hogy megmentse az idei nyári szezont. Az országban, ahol jelenleg 16 százalékos a munkanélküliség, a vendéglátóipar eddig még nem jelezte, hogy személyzethiánytól szenvedne.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG