Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már több mint 8300 civil vesztette életét igazoltan az ukrajnai háborúban


Új sírok az ukrajnai Mariupol közelében 2022. május 22-én
Új sírok az ukrajnai Mariupol közelében 2022. május 22-én

Az ukrán hatóságok vizsgálata szerint az eddig felderített halálos áldozatok között 437 gyerek volt.

Andrij Kosztin főügyész arról tájékoztatta az UNIAN ukrán hírügynökséget, hogy a közel kilenc hónapja tartó fegyveres konfliktusban emellett 11 ezer ember megsebesült.

Ugyanakkor hozzátette: a halottak és a sebesültek tényleges száma valószínűleg jóval magasabb lehet, miután az adatgyűjtés során nem volt hozzáférésük az orosz hadsereg által megszállt területekhez, a felszabadított térségekben pedig folyamatosan kerülnek elő az újabb és újabb holttestek.

Az ukrán hatóságok már több mint 45 ezer háborús bűncselekményt regisztráltak és 216 feltételezett tettest azonosítottak, köztük tizenhét, hadifogságba került orosz katonát. A hatvan ember közül, akik ellen vádat emeltek, húszat már el is ítéltek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eközben közölte, hogy az invázió február 24-i megindítása óta mintegy 4700 rakétát lőttek ki a megszállók az országra, ennek következtében átmenetileg több mint húszmillió ember maradt áram nélkül.

„Településeink százai égtek le gyakorlatilag, emberek ezrei vesztették életüket, százezreket deportáltak Oroszországba” – emelte ki a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF) vasárnapi tunéziai ülésére küldött, segítséget kérő videóüzenetében.

„Emellett milliók hagyták el Ukrajnát, hogy más országokban keressenek menedéket a háború elől” – tette hozzá.

A felszabadított Herszon lakói az orosz megszállókkal szembeni ellenállásról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:54 0:00

Ugyancsak vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arról számolt be, hogy több nagy robbanás rázta meg az Ukrajna és egyben egész Európa legnagyobb nukleáris erőművének számító zaporizzsjai létesítményt.

A szervezet helyszínen lévő szakértői irodájuk ablakából látták a robbanásokat, amelyek következtében egyes épületek és felszerelések ugyan megrongálódtak, de ez nincs kihatással a nukleáris biztonságra, és senki nem is sebesült meg.

Rafael Grossi főigazgató rámutatott a kiadott közleményben, hogy a hétvégén történtek hirtelen véget vetettek az utóbbi hetek viszonylag nyugalmas időszakának.

Az orosz védelmi minisztérium az ukrán felet vádolta meg a támadással, azt állítva, hogy szombat óta lövik tüzérséggel az atomerőművet.

Igor Konasenkov, a tárca szóvivője elmondta, hogy a rektorblokkok között nyolc lövedék csapódott be, egy pedig eltalálta az egyik épület tetejét, azonban a sugárzás szintje nem emelkedett a környéken.

„Akárki is áll emögött, ennek azonnal véget kell vetni. Mint már többször mondtam, a tűzzel játszanak” – fogalmazott a NAÜ vezetője.

Ismét felszólított egy biztonsági zóna létrehozására a zaporizzsjai létesítmény körül, amelyet egyik fél sem támadna. Mint közölte, a tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, nem sikerült még tető alá hozni a megállapodást.

Az Oroszország ellenőrzése alá került atomerőművet az utóbbi hónapokban többször is légicsapások érték, amiért a szembenálló felek egymást okolják.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG