Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Maradhat-e a Horthy-szobor a Parlamentben?


Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese, az Országgyűlés alelnöke felavatja Horthy Miklós szobrát Dúró Dóra alelnöki irodájában a Parlamentben 2022. augusztus 30-án
Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese, az Országgyűlés alelnöke felavatja Horthy Miklós szobrát Dúró Dóra alelnöki irodájában a Parlamentben 2022. augusztus 30-án

Hiába kérte több zsidó szervezet Horthy Miklós volt kormányzó szobrának eltávolítását a Parlamentből, eddig nem tudni arról, hogy történt-e ilyen lépés. Izrael budapesti nagykövetsége is tiltakozott a Mi Hazánk szoboravatása miatt, mint írták, az antiszemita eszméknek nem lehet teret adni.

Kerestük az Országgyűlés sajtóosztályát és Kövér László hivatalát a Mazsihisz és a Mazsike (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület) kérésével kapcsolatban, hogy a Parlamentből távolítsák el a Horthy-szobrot, de eddig nem érkezett válasz arra, hogy teljesítik-e a kérésüket.

A házelnök hivatala még a zsidó szervezetek kérése előtt reagált a Mi Hazánk keddi szoboravatására a Mandinernek:

„Az alelnök döntése, hogyan rendezi be a dolgozószobáját, ezt a döntést az Országgyűlés Hivatalának nem áll módjában korlátozni” – írták.

Annyi történt, hogy a Mi Hazánk a sajtótájékoztatót eredetileg az úgynevezett kék társalgóba hirdette meg, de onnan Kövér László kitiltotta őket, „így a Szent Korona melletti helyiségben nem kerülhet sor az avatást megelőző eseményre, csak az Országház félemeleti sajtótermében” – közölte a Mi Hazánk. A szoboravatást Dúró Dóra országgyűlési alelnöki irodájában tartották.

Izrael budapesti nagykövetsége is elítélte a Horthy-szobor felállítását a Parlamentben. Közleményükben azt írták: nehéz elképzelni, hogy a modern Magyarországon, Európa szívében még mindig vannak olyan politikai körök, amelyek egy olyan személy dicsőítésével vannak elfoglalva, aki több százezer magyar állampolgár, köztük a zsidó közösség többségének embertelen szenvedéséért és haláláért is felelős. Az antiszemitizmusnak és az antiszemita eszméknek nem lehet teret adni és azokat tolerálni – hangsúlyozták.

Korábban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Maszihisz) is megszólalt az ügyben. Heisler András elnök közölte: a Mazsihisz egyetért Schweitzer Gábor jogtudós véleményével, miszerint a Horthy-szobor elhelyezése a Parlamentben Alaptörvény-ellenes, és az Országgyűlés alelnöke nem járhat el az Alaptörvény ellenében.

A Mazsihisz elnöke szerint a Parlament a magyar nemzet szimbolikus épülete, ezért sem ott, sem azon kívül nincs helye egy olyan ember szobrának, akinek a regnálása alatt emberek százezreit fosztották meg alapvető emberi jogaiktól, aki meggyőződéses antiszemitaként és Hitler szövetségeseként száz- és százezrek tragikus haláláért felelős, és aki az ország történetének egyik legnagyobb katasztrófájába kormányozta hazánkat.

Mint írja, a Horthy-szobor parlamenti elhelyezésében kifejeződő Horthy-kultusz rombolja a demokráciát Magyarországon. A hatszázezer magyar állampolgár deportálásáért és meggyilkolásáért, valamint a doni hadsereg százezer katonájának elpusztulásáért felelős államfő sem ma, sem a jövőben nem lehet referenciaszemély a magyar politikában.

A Mazsihisz ezért arra kéri Kövér László házelnököt, hogy a kormányzat által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia jegyében, valamint az Alaptörvény szellemében intézkedjen a Horthy-szobor Parlamentből való eltávolításáról – olvasható a közleményben.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy az Országgyűlés alelnökének irodájában Horthy-szobrot avattak.

Közleményük szerint a Mi Hazánk párt képviselői vagy nincsenek tisztában történelmi tényekkel, vagy ismerik azokat, és ennek ellenére emléket kívántak állítani annak a Horthynak, akinek kormányzósága idején elpusztult a II. magyar hadsereg csaknem kétszázezer katonája és munkaszolgálatosa, továbbá több mint négyszázötvenezer zsidó, cigány és más kisebbséghez tartozó magyar állampolgárt deportáltak, „éppen a magyar adminisztráció hathatós közreműködésével” – írták.

A Mazsike is azt követelte, hogy Kövér László azonnal távolíttassa el a Horthy-szobrot.

Ahogy harminc éve látták az autoriter vezetőket – archív beszélgetés Kosáry Domokos történésszel
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:31:09 0:00

Orbán Horthyról: Kollaboráns – kivételes államférfi

Ahogy arról a 24.hu annak idején beszámolt, a Parlament 2015. évi utolsó ülésnapján, december 15-én Orbán Viktor miniszterelnök az MSZP-s Kunhalmi Ágnes Hóman-szoborral kapcsolatos kérdésére válaszul azt mondta, nem támogatja, hogy szobrot állítsanak se Hóman Bálintnak, se Horthy Miklósnak. A kormányfő szerint Horthy vezetése alatt az ország elvesztette függetlenségét, és bár a kormányzónak vannak egyéb érdemei, kollaborált a náci megszállókkal.

Két évvel később, 2017 júniusában azonban Budapesten, a II. kerületben a felújított Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán kivételes államférfinak nevezte Horthy Miklóst. Orbán Viktor akkor azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörösterror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett minket maga alá a történelem”.

Lázár János főhajtása

Emlékezetes momentum még az utóbbi évekből, amikor Lázár János 2019. november 16-án, Horthy Miklós budapesti bevonulásának századik évfordulója alkalmából Kenderesre utazott, és egy koszorút helyezett el a volt kormányzó sírjánál. Lázár János akkor azt mondta, hogy Horthy bajtársaival és szövetségeseivel megmentette Magyarországot.

„Hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk” – mondta a Facebookra feltöltött videóban, amely még mindig megnézhető.

Szavait kisebb botrány követte. Megszólalt volt tanácsadója, Zoltai Gusztáv volt Mazsihisz-vezető is, aki tavaly szeptemberben meghalt.

Egészen biztos, hogy ha valakinek a családja nagy részét kiirtották, eszébe se jutna főhajtással tisztelegni Horthy Miklós emlékének – mondta a Népszavának Lázár János kenderesi látogatását követően. Hozzátette, hogy ha a fideszes politikus még a tanácsadói felkérése előtt mond ilyet, nem vállalta volna.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG