Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Maradjanak Bahmutban, vagy árulónak bélyegzik őket – mondták az orosz zsoldosok főnökének


Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldosok sírjai előtt Dél-Oroszországban
Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldosok sírjai előtt Dél-Oroszországban

A Kelet-Ukrajnában harcoló orosz Wagner zsoldoscsapat vezetője kedden közölte: azt mondták neki, hogy embereivel együtt árulónak fogják tekinteni, ha feladják állásaikat Bahmutban.

Jevgenyij Prigozsin azonban napokon belül másodszor mondta ki, hogy emberei elhagyják Bahmutot, ha nem kapják meg a további harchoz szükséges lőszert.

A legutóbbi szóáradatot egy káromkodásokkal átszőtt hangüzenetben adta elő, éppen akkor, amikor Oroszország a moszkvai Vörös téren tartott hagyományos parádéval emlékezett meg a náci Németország felett aratott második világháborús szovjet győzelemről.

„Tegnap jött egy hadiparancs, amely egyértelműen kimondta, hogy ha elhagyjuk állásainkat Bahmutban, az hazaárulásnak minősül. Ez üzenték nekünk” – mondta Prigozsin.

„De ha nincs muníció, akkor otthagyjuk a pozícióinkat, és mi leszünk azok, akik felteszik a kérdést, hogy valójában ki árulja el a hazát. Úgy tűnik, az, aki aláírta a nem elegendő lőszer szállítására vonatkozó parancsot.”

Azt mondta, hogy fegyveres erői még néhány napig Bahmutban maradnak, és továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy megkapják a lőszerüket.

Prigozsin korábban azzal vádolta a védelmi minisztériumot, hogy szándékosan hagyja, hogy kifussanak a lőszerekből. A minisztérium közölte: azon dolgozik, hogy minden harctéri egységnek meglegyen mindene, amire szüksége van.

Prigozsin hétfőn este azt mondta, hogy a jelek szerint a lőszerprobléma megoldódik, de kedden már arról számolt be, hogy megkurtították a szállítmányt.

„Csak a tíz százalékát adták nekünk annak, amit kértünk. Becsaptak bennünket” – jelentette ki.

Ehhez kapcsolódóan: „Nincs holttest, nincs kifizetés” – Eltitkolják a Wagner-zsoldosok halálát a családjuk elől

„A fejétől bűzlik a hal”

A védelmi minisztériummal hosszan tartó viszályba keveredő Prigozsin az elmúlt napokban több, érzelmektől fűtött kijelentést tett. Bejelentette, hogy csapatai a lőszerprobléma miatt visszavonulnak Bahmutból, majd azt, hogy maradnak, aztán megint arra utalt, hogy mégis lehet, hogy távoznak.

Rejtélyes, de nyers megjegyzéseket tett kedden Oroszország Ukrajna elleni háborújának irányítóira, kétértelműen utalt egy „nagyapafigurára”, akinek az a téves benyomása, hogy minden rendben folyik Oroszország ukrajnai „különleges műveletében”.

Prigozsin korábban kigúnyolta Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, de került minden személyes bírálatot Vlagyimir Putyin elnökkel szemben.

Elemzők szerint rendhagyó viselkedése kísérlet lehet egyrészt a felelősség elhárítására azért, hogy nem sikerül gyors sikert elérni – a harc Bahmutért már a tizedik hónapjában jár –, másrészt pedig dezinformáció terjesztésére.

A védelmi minisztériumra tett egyik csípős megjegyzésében Prigozsin – aki azt állítja, hogy emberei átvették az irányítást Bahmut 95 százaléka felett – azzal vádolta a tárcát, hogy több reguláris csapat elmenekült a közeli állásokból, így a Wagner szárnyát egy időre senki nem fedezte. Ezt a problémát – mondta – az embereinek orvosolniuk kell.

„Nem a katonákkal van a baj. Azokkal az emberekkel van gond, akik irányítják őket és feladatot adnak nekik. A fejétől bűzlik a hal” – mondta azokra a parancsokra utalva, amelyeket szerinte bűnözők és árulók szűk klikkje adott ki.

A Reuters nem tudta független forrásból ellenőrizni állítását arról, hogy a Wagner szárnyát magára hagyták, senki nem fedezi.

Prigozsin: „Ha a Wagner-csoport kivonul Bahmutból, az egész front összeomlik”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:13 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG