Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Diego Maradona


Minden idők egyik legnagyobb labdarúgója 60 éves volt. A világbajnok futballista, aki Argentína egyik legnagyobb ikonja volt, október 30-án ünnepelte 60. születésnapját.

Ügyvédje szerint Diego Armando Maradona szívrohamban veszítette életét. Az argentin sajtó szerint a volt labdarúgó abban a Buenos Aires-i házban esett össze helyi idő szerint szerda reggel, ahol az elmúlt napokat töltötte, miután meg kellett műteni fejsérülése miatt.

Minden idők egyik legjobbnak tartott labdarúgója Argentína csapatkapitánya volt, amikor a válogatott 1986-ban megnyerte a világbajnokságot. A tornán Maradona minden idők egyik legkáprázatosabb egyéni teljesítményét nyújtotta.

Európai klubkarrierje során játszott a Barcelonában is, de igazán az olasz Napoliban teljesedett ki. A klubot új magasságokba emelve kétszer nyert olasz bajnokságot és Nápolyban is istenként tisztelték.

"Isten keze"

Maradona 91 alkalommal lépett pályára az argentin válogatottban, ahol 34 gólt lőtt. Ezek közül az egyik legnagyobb vihart kavart az volt, melyet kézzel ütött az angolok kapujába 1986-ban.

Ellentmondásos személyiségét talán semmi sem jellemzi jobban, mint hogy ugyanezen a mérkőzésen szerezte a sokak által az évszázad legszebb góljának tartott találatot.

Összesen négy világbajnokságon szerepelt, az 1986-os győzelem után négy évvel később döntőbe vezette csapatát, ám ott kikaptak az NSZK-tól. Utoljára 1994-ben volt vb-n, ám onnan hazaküldték, miután lebukott egy doppingvizsgálaton.

Karrierje második felében kokainfüggőséggel küzdött, 1991-ben 15 hónapra el is tiltották a játéktól. Hihetetlen klasszisát jelzi, hogy innen is képes volt visszatérni. A profi futballtól 1997-ben, 37. születésnapján vonult vissza, ekkor (karrierje során másodszor) a Boca Juniors játékosa volt.

A válogatott élén

Már játékosként elkezdte edzői karrierjét, két klubcsapatot is vezetett Argentínában. Elkerülhetetlen volt, hogy az ország futballtörténelmének legnagyobb ikonja egyszer a válogatott élére is odakerüljön.

Ez a pillanat 2008-ban érkezett el. Ő vitte ki a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra a nemzeti tizenegyet, sztárokkal teletűzdelt együttese azonban a nyolcaddöntőben kikapott a németektől és kiesett.

Az elmúlt években néha meglepő fordulatokat vett edzői karrierje, az Egyesült Arab Emirátusok mellett Mexikóban is dolgozott, halála idején az argentin élvonalban szereplő Gimnasia y Esgrima csapatát irányította.

XS
SM
MD
LG