Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Március 15.: központi programok és a pártok, civilek rendezvényei


Kokárdák a Magyar Nemzeti Múzeum előtt az 1848–49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 172. évfordulóján, 2020. március 15-én. Három éve a koronavírus-járvány miatt még arra kérték az embereket, hogy az otthonukban ünnepeljenek
Kokárdák a Magyar Nemzeti Múzeum előtt az 1848–49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 172. évfordulóján, 2020. március 15-én. Három éve a koronavírus-járvány miatt még arra kérték az embereket, hogy az otthonukban ünnepeljenek

Orbán Viktor miniszterelnök Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál tart ünnepi beszédet március 15-én. Budapesten reggel a szokásos zászlófelvonással kezdődik a megemlékezés a Kossuth téren, majd megtartják a hagyományos ünnepséget a Múzeumkertben. A pártok közül csak a DK és a Momentum tart nagyobb rendezvényt, Karácsony Gergely főpolgármester a civilek és a szakszervezetek által szervezett Civil sugárúton fog beszélni az Andrássy úton.

Március 15-én a központi program reggel kilenc órakor kezdődik a Kossuth téren zászlófelvonással, majd 9:30-kor indul az ünnepi huszármenet a Nemzeti Múzeumhoz az Alkotmány utcából a Bajcsy Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút útvonalon. A Múzeumkertben 10.30–11.30 óra között tart a díszünnepség, amelyen beszédet mond Csák János miniszter. A Nemzeti Múzeumban egész napos családi és gyerekprogramokkal készülnek.

Orbán a Petőfi-emlékév jegyében Kiskőrösön beszél

Lázár János kezd a legkorábban. Az építési és közlekedési miniszter Pécsett, a Dóm téren tart ünnepi beszédet a 11 órakor kezdődő ünnepségen. Orbán Viktor miniszterelnök 15 órától Kiskőrösön beszél, Petőfi Sándor szülőházánál.

Ezzel egy időben kezd a DK az Egyetem téren, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a párt elnöke, valamint Dobrev Klára EP-képviselő, árnyék-miniszterelnök is.

A Momentum 13 órától a Nagytétényi Kastélyparkban, az 1849-es nagytétényi csata emlékművénél tart ünnepi rendezvényt. Lesznek családi programok, például bűvész és ugrálóvár. Beszédet mond Tóth Endre, Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője és Havasi Gábor, a Momentum polgármester-jelöltje Budafok-Tétényben.

Az LMP nem tart központi rendezvényt, várhatóan Ungár Péter, a párt társelnöke egy videóüzenetben, a Facebookon emlékezik meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról.

A Jobbik a Belvárosban, a Batthyány-örökmécsesnél tart megemlékezést délelőtt tíz órától, ahol beszédet mond Gyöngyösi Márton, a párt elnöke.

Az MSZP-től Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke és Hiller István, az országos választmány elnöke délelőtt fél tízkor a Március 15. téren, a Petőfi-szobornál helyez el koszorút, majd sajtótájékoztatót tartanak. Az MSZP másik társelnöke, Komjáthi Imre és Molnár Zsolt pártigazgató Csíkszeredán kopjafát avat.

A Mi Hazánk Mozgalom Béketüntetés – Vétózzuk meg a NATO-bővítést! címmel hirdetett rendezvényt a Pilvax közbe, beszédet mond többek között Toroczkai László, a párt elnöke.

Szabadságmenet, Civil sugárút

Szabadságmenet – ezzel a címmel szervezett megmozdulást március 15-re a Civil Bázis és az Egységes Diákfront. A menet 15 órakor indul a Hősök teréről.

A már kedden megkezdődött Civil sugárút záróeseménye lesz március 15-én a Szabadságmenet, amely a szervezők szerint több mint száz közösség együttműködésével valósul meg. 15 órakor lesz a gyülekező a Hősök terén, a menet 15:30-kor indul, és 17 órára érkezik meg az Andrássy út másik végére, ahol a színpadon felszólal többek között Karácsony Gergely főpolgármester, Iványi Gábor, Baranyi Kriszta ferencvárosi és Pikó András józsefvárosi polgármester, valamint Törley Kata és Dés László.

A főváros a Városháza parkban is szervez ünnepi programokat március 15-én. Lesz plakátkiállítás, közös graffitikészítés és legómozaik-építés, amelyen egy óriási kokárdát készítenek.

Sopronban fáklyás felvonulás lesz a pedagógusokért a Sopron és Környéke Pedagógus Összefogás tagjai szervezésében. 18 órától a Petőfi téren lesz a gyülekező, innen indulnak a résztvevők a Széchenyi téren és a Várkerületen át az Előkapuhoz, a Tűztoronyhoz.

A szentendrei skanzen is ünnepi programmal várja látogatóit, lesz huszártábor, lovas díszbemutatók és verbuválás.

Az Országos Széchényi Könyvtárban nyílt napot tartanak, ahol a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal autográf kézirataival, a nemzeti könyvtár gyűjteményének kivételesen értékes darabjaival találkozhatnak a látogatók.

Megemlékezések Brüsszelben

A belgiumi magyarok már múlt héten megtartották első ünnepi megemlékezésüket. Szombaton a Magyar Házban szavalatok, zeneszámok hangzottak el, majd Nagy Gabriella magyar közösségi diplomata mondott beszédet, végül baráti fogadás zárta az eseményt.

Március 15-re két megemlékezést szerveznek. Először báró Jósika Miklós író, újságíró, politikus emléktábláját koszorúzzák meg, aki a forradalom leverése után kalandos körülmények között jutott el Brüsszelbe feleségével. 1859-ben az ő vezetésével nyílt központi sajtóiroda az emigránsok számára, a magyar ügy életben tartására. A házat, amelyen az emléktábla található, az íróházaspár a maga számára építtette, ma flamand kulturális központ.

A belgiumi magyarok Kossuth Lajos édesanyja, Kossuth Lászlóné Weber Karolina síremlékét is megkoszorúzzák. Kossuth Lászlóné 1852-ben hunyt el, a császári udvar ugyanis arra kötelezte Kossuth Lajos családtagjait, hogy hagyják el nemcsak az országot, hanem Európát is. Ezen az úton érte a halál Kossuth Lászlónét Brüsszelben 82 éves korában. A temetőt, ahol eltemették, már felszámolták, a maradványokat egy másik temetőben jeltelen közös sírban helyezték el. Kossuth Lászlóné tiszteletére 2015-ben emlékoszlopot állítottak fel a brüsszeli magyar közösség tagjainak adományaiból. A koszorúzásokon Kovács Tamás Iván nagykövet mond majd beszédet.

XS
SM
MD
LG