Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Márki-Zay: Győzzenek meg fejenként három embert a következő három hétben!


Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke és Márki-Zay Péter ellenzéki jelölt március 15-én a Műegyetem rakparton
Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke és Márki-Zay Péter ellenzéki jelölt március 15-én a Műegyetem rakparton

Az Egységben Magyarországért a Műegyetem rakparton ünnepelte március 15-ét. Döntően Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszédéből idézünk.

„Soha nem volt még ennyire egyszerű a választás” – mondta Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt március 15-i beszédében a közelgő országgyűlési választásokról. Az Egységben Magyarországért jelöltje a Műegyetem rakparton beszélt a közönségéhez.

Márki-Zay először a korábbi, szabadságért folytatott magyar küzdelmeket idézte fel. Szerinte 1848, 1956 és 1989 után forradalmakat vívott az ország a szabadságért, az igazságért, a polgárhoz méltó életért. Akkor a történelem jó oldalán álltunk, és büszkeséget jelentett magyarnak lenni.

„Azóta is generációk idézik fel hősiességét, a nép kiállását, a nép küzdelmét, a nép kitartását, a nép szabadságvágyát és önfeláldozását” – mondta. De szerinte ma egy ember jeleníti meg a világban a Magyarországot, aki „hol ide fordul, hol oda” gyorsan változó érdekeinek „kisstílű játszmái” érdekében „naponta vált barátot és ellenséget”. Emiatt a szereplő miatt ítélik meg ma a magyarokat, „elhomályosítva mindent, amit generációk felépítettek”.

„Elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani, hogy milyenek vagyunk, kit és hogyan szeretünk, miről mit gondolunk. Elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani egy fél országnak, hogy mit gondoljon, a másik feléről pedig helyette és nélküle akarja megmondani még azt is, hogy szerinte mit gondol.”

Márki-Zay Péter szerint ezért a következő választás arról is fog szólni, hogy

„ismét egy nép legyünk, ismét egy nemzet legyünk, és ne legyünk kívülállók a saját hazánkban azokhoz képest, akiket ez a bizonyos ember ma nemzetinek nevez. Mert mi is a nemzet vagyunk.”

„Egy fél ország gyűlöl, egy másik fél ország tőlem vár reményt és megváltást. A fél ország tőlem, egy nagycsaládos keresztény édesapától félti egyhavi kisnyugdíját, az éhezéshez éppen elég munkabérét, a sárga csekken többnapos késéssel befizetett gázszámláját, óvodás gyermekeinek Barbie-babáját és kisautóját, alig serdülő fiainak életét egy idegen ország idegen háborújában. Naponta érnek engem és érik családomat a gyűlölködő, trágár megjegyzések olyan emberektől, akiket nem ismerek és akik nem ismernek, akiket soha nem bántottam és soha nem is fogok bántani.”

„[Vannak olyanok, akik] felteszik maguknak a kérdést, hogy [lecserélnék-e] egy bevallottan illiberális, szabadságunkat és függetlenségünket naponta korlátozó, hazánk anyagi és fizikai biztonságát látványosan szavatolni képtelen, minden háborújába belebukott zsarnokot valaki olyanra, aki óvatlanul tesz félremagyarázható és adott esetben joggal kritizálható megjegyzéseket.”

„Hiszünk abban, hogy mi éppen attól vagyunk erősek, hogy sokfélék vagyunk. Hogy sokkal több van bennünk, ami összeköt, mint ami elválaszt. Hogy amit négy év kemény munkájával, pártokkal és civilekkel, az előválasztáson részt vevő 850 ezer honfitársunkkal felépítettünk, az még azoknak is összehasonlíthatatlanul békésebb és biztosabb jövőt kínál, akik nem ránk szavaznak.”

„Nem törnek le a kutatási adatok. Azon hányattatott sorsú politikusok közé tartozom, aki soha nem nyert közvélemény-kutatást, igaz, választást pedig még egyetlenegyszer sem veszítettem el. Higgyenek a józan magyarok többségében!”

„Arra kérem önöket (…) akik itt vannak, győzzenek meg legalább három embert, hogy április 3-án kétharmaddal válthassuk le hazánk ezeréves történelmének legkorruptabb kormányát. (…) A fiatalokban van minden bizodalmam, hogy ők meggyőzik szüleiket, nagyszüleiket.”

Donald Tusk is eljött

Márki-Zay előtt közvetlenül Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, volt lengyel miniszterelnök szólt az összegyűlt tömeghez. Tusk szerint az Ukrajnában zajló háború Lengyelország, Magyarország és egész Európa szabadságáért zajlik, és „egyetlen becsületes embernek sem lehet kétsége, hogy melyik oldalra áll ebben a küzdelemben”.

Európában viszont Orbánt és csapatát tartják a leginkább Putyin-pártinak. Tusk szerint a szabad Európához az egész kontinensen le kell váltani a putyini típusú autoriter rendszerek iránt vonzódó politikusokat.

A rendezvényen felszólaltak még az Egységben Magyarországért pártszövetség pártjainak vezetői is. Ők beszédükben a kormány bírálata mellett az ellenzéki kormányprogram fő pontjairól szóltak. Erről alább olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG