Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Március végén érkezhetnek Ukrajnába a Leopard tankok


Leopard harckocsi egy németországi katonai támaszponton Münsterben 2022. február 7-én
Leopard harckocsi egy németországi katonai támaszponton Münsterben 2022. február 7-én

„Március végén, április elején” érkeznek meg a Németország által felajánlott Leopard tankok, hogy segítsék Ukrajnát az orosz invázió visszaszorításában – közölte Boris Pistorius védelmi miniszter csütörtökön.

A következő napokban megkezdődik az ukrán katonák kiképzése a német Marder gyalogsági harcjárműveken, „kicsit később pedig a Leopardokon is” – tette hozzá.

Berlin Kijev és számos európai szövetségese heteken át tartó intenzív nyomására végül szerdán egyezett bele a nagy teljesítményű német gyártmányú Leopard tankok szállításába.

Németország 14 Leopard 2A6-os harckocsit biztosít a Bundeswehr készleteiből – mondta Olaf Scholz kancellár a német parlamentben.

Azt is engedélyezik, hogy más európai országok saját készleteikből küldjenek ilyen német gyártmányú harckocsikat Ukrajnába azzal a céllal, hogy gyorsan összeállítsanak „két harckocsizászlóaljat Leopard 2 tankokkal Ukrajnának” – mondta Scholz.

A Leopard 2-t az egyik legjobban teljesítő harckocsinak tartják világszerte, és széles körben használják Európában, ami azt jelenti, hogy könnyen beszerezhetők hozzá a pótalkatrészek és a lőszer.

Később az Egyesült Államok is közölte, hogy 31 Abrams tankot küld, ami az egyik legerősebb és legkifinomultabb fegyver az amerikai hadseregben.

Bár a nyugati országok már mindent küldtek Ukrajnának a tüzérségi eszközöktől a Patriot rakétaelhárító rendszerekig, a tankok szállítását sokáig túlzó lépésnek tartották, amivel súlyos orosz ellenlépést kockáztatnak.

Csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a harckocsiszállításokat „közvetlen részvételnek” tekinti a konfliktusban.

Ám mivel Ukrajna ellentámadásra készül, hogy visszaszorítsa a keleten és délen magukat egyre jobban beásó oroszokat, a szövetségesek most azért tülekednek, hogy nagy hatóerejű fegyvereket küldjenek.

Pistorius, akit csak múlt héten neveztek ki védelmi miniszternek, a német csapatoknál Szász-Anhalt tartományban tett látogatásán nyilatkozott.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG