Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mark Rutte új NATO-főtitkárnak nagy szüksége lesz konszenzusteremtő képességére


Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök távozik a hágai Binnenhofból 2024. június 26-án
Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök távozik a hágai Binnenhofból 2024. június 26-án

A holland politika legmagasabb szintjén eltöltött csaknem 14 év alatt Mark Rutte néhány dolgot megtanult arról, hogyan kell konszenzust teremteni a széthúzó koalíciós partnerek között. Most a NATO új főtitkáraként a nemzetközi porondra is átviheti a négyciklusnyi többpárti kormánykoalíció vezetésének tapasztalatát.

Szerdán a NATO-tagországok döntése alapján a leköszönő holland miniszterelnököt, Mark Ruttét nevezték ki a védelmi szövetség új főtitkárává, ami a NATO legmagasabb civil tisztsége. Rutte a tervek szerint októbertől áll majd a világ legnagyobb katonai szövetségének élére.

Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkár szerint „Mark igazi transzatlanti, erős vezető és konszenzusteremtő”.

„Sok sikert kívánok neki, hogy tovább erősíthessük a NATO-t a jelen és a jövő kihívásaihoz. Tudom, hogy jó kezekbe kerül a NATO” – fogalmazott.

Joe Biden amerikai elnök és a többi NATO-tagország vezetője a július 9-én kezdődő, háromnapos washingtoni csúcstalálkozón gratulálhat Rutténak. A találkozó középpontjában Ukrajna orosz invázióval szembeni támogatása áll, ami talán a szövetség legnagyobb kihívása.

Rutte a közösségi oldalán óriási megtiszteltetésnek nevezte kinevezését.

„A szövetség kollektív biztonságunk alapja, és az is marad. Ennek a szervezetnek a vezetése olyan felelősség, amelyet nem lehet félvállról venni” – posztolta az X-en. Azt írta, örömmel várja, hogy októberben nagy lendülettel megkezdhesse a munkát.

A főtitkár vezeti az üléseket és irányítja a 32 NATO-tagország közötti, olykor kényes egyeztetéseket, hogy biztosítsa a konszenzust a döntésekhez a szervezet működése érdekében. A NATO-főtitkár gondoskodik arról is, hogy a döntések megvalósuljanak, és az összes tag nevében beszélhet.

Ruttét már azelőtt próbatétel elé állították, hogy átvette volna Stoltenberg helyét.

A NATO-főtitkári poszt elnyerése Rutte minden diplomáciai képességét megkövetelte. Meg kellett győznie ellenzőit, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy támogassák a jelöltségét.

Rutténak el kellett fogadnia Magyarország azon követelését, hogy ne legyen köteles katonákat és pénzt adni a NATO új ukrajnai támogatási tervéhez. A konszenzuson alapuló szövetségben minden országnak vétójoga van.

Egy korábbi NATO-szóvivő is úgy véli, hogy Rutte alkalmas a feladatra.

„Stoltenberghez hasonlóan Rutte is pragmatikus, és azon kevés európai politikusok egyike, akik nemcsak Joe Bidennel, hanem Donald Trumppal is jó munkakapcsolatot alakítottak ki. Ez kulcsfontosságú előnynek bizonyulhat a NATO számára a novemberi amerikai elnökválasztás után” – mondta Oana Lungescu, a NATO korábbi vezető szóvivője.

Rutte „biztos kézzel vezetheti a NATO-t a zavaros időkben, ahogy Stoltenberg tette az elmúlt évtizedben” – mondta Lungescu, aki jelenleg a Royal United Services Institute nevű védelmi és biztonsági tanácsadó szervezet munkatársa.

A történészből és menedzserből lett politikus

A történész végzettségű Rutte, aki korábban az Unilever multinacionális vállalat humánerőforrás-menedzsere volt, 2010 októberében lett Hollandia miniszterelnöke. Tavaly júliusban mondott le, miután összeomlott a kormánykoalíció, mert nem sikerült megegyezniük a menekültügyi kérdésekben. Bár évek óta Európa egyik vezető politikusa, Rutte nem szállt el.

Gyakran lehet látni, amint biciklizik a szülővárosában, Hágában, vagy sétál, és közben almát eszik, amikor egy megbeszélésre tart. Amikor tavaly benyújtotta lemondását Vilmos Sándor királynak, egy kombi Saabbal ment az előkelő királyi palotába.

Múlt csütörtökön, amikor a NATO-főtitkári posztra pályázó utolsó riválisa is visszalépett, Rutte farmerben, fehér ingben és napszemüvegben fotózkodott emberekkel az irodája előtt, mielőtt biciklire ült.

Holland miniszterelnökként határozottan támogatta Ukrajnát és a védelemhez való jogát Oroszország inváziójával szemben. Vezetése alatt Hollandia katonai felszereléseket adott Kijevnek, köztük Leopard harckocsikat és F–16-os vadászgépeket.

Azt mondta, hogy az Európa keleti részén zajló háború volt az egyik oka annak, hogy megpályázta a NATO-főtitkári posztot.

Rutte politikai karrierje nem volt zökkenőmentes. Számos botrányt úszott meg sikeresen, amíg hivatalban volt. Annyira ügyesen akadályozta meg, hogy politikai bélyegek ragadjanak rá, hogy megkapta a Mark Teflon becenevet.

Harmadik koalíciós kormánya 2021 elején mondott le a gyermekjóléti kifizetések ügyében indult vizsgálatokkal kapcsolatos botrány miatt, amikor több ezer szülőt tévesen visszaélőnek állítottak be.

Néhány hónappal később Rutte – a túlélés mestereként – megnyerte a választásokat a konzervatív Szabadság és Demokrácia Néppárttal. Negyedik, utolsó koalícióját ugyanazokból a pártokból rakta össze, amelyek korábbi kormányát alkották.

Nemzetközi tapasztalatok

Hivatali évei nemzetközi szinten is csiszolták képességeit. Az Európai Unió csúcstalálkozóin széles mosoly és határozott kézfogás volt rá jellemző, és erős munkakapcsolatokat alakított ki olyan befolyásos vezetőkkel, mint Angela Merkel volt német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök. Bidennel és Trumppal is találkozott Washingtonban.

„Az uniós csúcstalálkozók veteránjaként Rutte másfajta megközelítést fog hozni a NATO és az EU összetett kapcsolatába, mint Stoltenberg – mondta Lungescu. – De azt is biztosítania kell majd, hogy az EU védelmi erőfeszítései kiegészítsék, és ne aláássák a NATO-t ebben a kritikus időszakban” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG