Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Másfélszeresére emelkedett az újságíró-gyilkosságok száma 2022-ben


A Szabad Európa tudósítójának őrizetbe vétele egy kirgizisztáni tüntetésen 2023. január 10-én
A Szabad Európa tudósítójának őrizetbe vétele egy kirgizisztáni tüntetésen 2023. január 10-én

Nagyjából ötven százalékkal nőtt tavaly a korábbi évhez képest azon médiamunkások száma világszerte, akiket foglalkozásuk miatt öltek meg.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) friss jelentése szerint 2022-ben 86 újságírót gyilkoltak meg, tehát átlagosan négynaponta egyet.

Az ezt megelőző időszakban, 2019 és 2021 között évente átlagosan 58 riporter halt erőszakos halált.

„Az éveken keresztül tartó folyamatos csökkenést követően riasztó a meggyilkolt újságírók számának meredek emelkedése 2022-ben” – közölte Audrey Azoulay főigazgató.

„A hatóságoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket e bűncselekmények megakadályozása és a tettesek megbüntetése érdekében, mivel a közöny fontos tényező az erőszak e szegmensében” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrajnai háború pusztító hatással van az újságírásra

Az UNESCO arról számolt be, hogy a feljegyeztt esetek 86 százalékában nem állították bíróság elé az elkövetőt.

Az esetleges indítékok között sorolták fel a megtorlást azért, amiért az érintett szervezett bűnözésről, fegyveres konfliktusról, szélsőséges csoportokról, esetleg korrupciós esetekről, tüntetésekről, hatalmi visszaélésekről tudósított.

Az összes áldozat több mint felét (44) Latin-Amerikában és a karibi térségben regisztrálták, a legtöbbet messze Mexikóban (19). Az országok szerinti rangsorban második helyen Ukrajna áll (10), amelyet Haiti követett (9).

Ehhez kapcsolódóan: „Leírták, hogyan fogok kínok között meghalni” – Ukrán újságíró az elrablásáról és fogságáról

A szervezet hangsúlyozta, hogy az újságírók mintegy felét a szabadidejében és nem munkája végzése közben ölték meg, például otthonában, utazás közben, parkolóban vagy más nyilvános helyen.

Rámutattak, hogy a gyilkosságokon kívül az erőszaknak más formái is tapasztalhatók: sokakat erőszakosan eltüntettek, elraboltak, önkényesen fogva tartottak, jogi és digitális eszközökkel zaklattak.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG