Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Másképp reagálnak a háborús bűnökkel kapcsolatos vádakra az oroszok és az ukránok


Civilek és katonák tömegsírja Izjum városa közelében 2022. szeptember 15-én
Civilek és katonák tömegsírja Izjum városa közelében 2022. szeptember 15-én

Az Egyesült Államok globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete megjegyzéseket fűzött az orosz állításokhoz, amelyek szerint ukrán katonák magukat megadó orosz katonákat lőttek le. Azt mondta, jelentős különbség van aközött, ahogy Moszkva, illetve Kijev reagált az ilyen vádakra.

„Természetesen nagyon szorosan nyomon követjük ezt – mondta Beth Van Schaack újságírókkal tartott telefonos találkozóján november 21-én. – Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a háború törvényei minden félre egyformán vonatkoznak, az agresszor államra és a védekező államra is, mégpedig egyenlő mértékben.”

„Óriási különbséget látunk az ilyen vádakra adott reakciók terén – tette hozzá. – Oroszország propagandával, tagadással, félretájékoztatással és hamis információkkal válaszol, míg az ukrán hatóságok rendszerint elismerik a visszaéléseket, elítélik azokat, és ígérik, hogy kivizsgálják őket.”

A nagykövet felszólította Ukrajnát, hogy továbbra is tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, ugyanakkor hozzátette, hogy az orosz erők Ukrajnában elkövetett háborús bűneiről szóló vádak mértéke és száma „óriási az ukrán erőkkel szembeni vádakhoz képest”.

Dr. Beth Van Schaack 2022. március 17. óta tölti be a különleges nagyköveti tisztet, és követi figyelemmel világszerte a háborús bűncselekményeket
Dr. Beth Van Schaack 2022. március 17. óta tölti be a különleges nagyköveti tisztet, és követi figyelemmel világszerte a háborús bűncselekményeket

Van Schaack szerint „egyre több a bizonyíték arra, hogy [az orosz] agressziót rendszeresen háborús bűnök kísérték minden olyan térségben, ahova orosz erőket telepítettek”.

Megemlítette „a polgári lakosság és a polgári infrastruktúra elemei elleni szándékos, válogatás nélküli és aránytalan támadásokat”, valamint „az őrizetbe vett civilek és hadifoglyok ellen elkövetett visszaéléseket és az ezeknek a bűncselekményeknek az elleplezésére tett erőfeszítéseket”.

Az orosz nagykövetség közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy „az Egyesült Államok lehetővé teszi az ukrajnai neonácikkal szembeni engedékenységet és büntetlenségét az ukrán banditák őrjöngésének leplezésével” – jelentette november 22-én a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

November 18-án az orosz védelmi minisztérium olyan videórészleteket tett közzé, amelyeken látszik, ahogy ukrán katonák földön fekvő és magukat megadó orosz katonákat gyilkolnak meg. Dimtro Lubinec ukrán ombudsman szerint az orosz katonák csak úgy tettek, mintha megadnák magukat, és a bajtársaik nyitottak először tüzet az ukránokra.

Lubinec vállalta, hogy kivizsgálja az esetet, amely november 12. körül történt a Luhanszki területen, Makijivka faluban.

Készült a TASZSZ beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG