Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A dupla vagy az archoz szorosan illeszkedő maszk lényegesen nagyobb védettséget biztosít


Dupla maszk
Dupla maszk

Az archoz illeszkedő, nem szellősen hordott maszk vagy a dupla maszk jelentősen csökkenti annak a lehetőségét, hogy az adott ember megfertőződjön a koronavírussal. Mindezt az amerikai járványügyi hivatal, a CDC mérte meg nemrég.

Azzal kísérletezett januárban az amerikai járványügyi hivatal, a CDC (U.S. Centers of Disease Control and Prevention), hogy mennyit csökkent a fertőzésveszélyen, ha a maszkviselésnél jobban odafigyelünk annál, mint hogy csak egyszerűen felveszünk egy orvosi maszkot, írja a Reuters.

Azt találták, hogy laboratóriumi körülmények között több mint 90 százalékkal csökken a fertőzött aeroszolnak való kitettség, ha szorosan illeszkedik az arcunkhoz a maszk, vagy ha felveszünk sima, három rétegű orvosi maszk fölé egy textilmaszkot is. Az aeroszol itt leegyszerűsítve a levegőt és a benne lévő apró részecskéket jelenti.

Ahogy azt a korábbi eredményt is megerősítették, hogy maszkviselés csökkenti a fertőzésveszélyt.

Látványos eredmények
Sokszor nehéz egy-egy járványügyi intézkedés önálló hatását vizsgálni, mert több intézkedést hoznak majdnem egyszerre, megijedhetnek az emberek is, vagy mondjuk eltérő kultúrákban eltérő hatások jelentkezhetnek. A maszkviselésnél például látványos volt Arizona állam esete, ahol tavaly június 17-én csak a maszkviselést írták elő. Mire 12 nappal később újabb intézkedéseket hoztak, helyben már elkezdett lassulni a járvány. Hasonlót figyeltek meg például a németországi Jena városában tavasszal.

"A maszkok működnek, és akkor működnek a legjobban, ha jól illeszkednek és helyesen viselik őket"

– mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója. Azt is hozzátette, hogy maszkokat az arcra szorító többször használatos eszközök is jók lehetnek erre a célra.



Az eredmények alapján egy szimulált köhögés során a levegőbe kerülő részecskék 42 százalékát fogta meg az egyszerűen hordott orvosi maszk, 44,3 százalékát a hasonlóan hordott textilmaszk. Mindkettőt felvéve viszont 92,5 százalékos védelmet biztosítottak.

Ha két emberből az egyik semmilyen maszkot nem hordott, akkor sima lélegzés mellett 82,2 százalékos védettséget adott a dupla maszk a viselőjének. Az archoz szorosan illeszkedő maszknál 62,9 százalékos védettséget mértek.

Ha mindkét résztvevőn volt dupla vagy jól illeszkedő maszk akkor 96,4 illetve 95,9 százalékos védettséget jelentettek a résztvevőknek. A CDC szerint egyébként még az is helyettesítő megoldás lehet, ha valamilyen nejlonnal be tudjuk még fedni a maszkkal eltakart arcfelületet és környékét.

"Ha bármit tudunk tenni azért, hogy jobban illeszkedjen, és így jobban működjön egy maszk, annál gyorsabban lezárhatjuk ezt a járványt"

– mondta John Brooks, a CDC szakértője a Washington Postnak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG