Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar szakemberek cáfolják Orbánt, nagyon fontos lenne a maszkviselés


Jakab Ferenc virológus beszél a maszkhasználat fontosságáról az egyetem 2021. szeptember 22-én megjelent videójában
Jakab Ferenc virológus beszél a maszkhasználat fontosságáról az egyetem 2021. szeptember 22-én megjelent videójában

Orbán Viktor elutasítja a maszkhasználatot, pedig a virológusok és más szakemberek szerint is ez lenne az egyik kulcs a járvány megfékezéséhez.

A magyar miniszterelnök szeptember 17-én jelentette be, hogy a negyedik hullám során nem lesz Magyarországon maszkhasználati előírás. Szerinte ez a fizikai távolságtartással egyetemben nem megoldás.

„Az elszigetelés, karantén, maszk és így tovább, még egyszer mondom, nem oldja meg a problémánkat” – érvelt a miniszterelnök. Nézetei szerint egyedül az oltás a jó megoldás. De kötelező oltás sem lesz, mert az népszerűtlen intézkedés lenne.

Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője viszont épp arra kért mindenkit, hogy saját közössége, diáktársai érdekében viseljen maszkot, tartsa be az előírásokat ott, ahol szükséges, vette észre a PécsMa.

A Pécsi Tudományegyetem ugyanis nemrég bevezette a kötelező maszkhasználatot az előadásokon, emellett ajánlotta a maszk viselését a közösségi terekben is.

„A kézfertőtlenítés, távolságtartás és természetesen elsősorban a maszkhasználat rettenetesen fontos lehet a mostani, negyedik járványhullám leküzdésében” – érvelt a pécsi virológus.

Az elmúlt hetekben többek közt Dobson Szabolcs szakgyógyszerész vagy Kemenesi Gábor virológus is nyíltan felszólalt a maszkviselés fontossága mellett.

Merkely Béla pedig a Semmelweis.hu-ra foglalt össze egy friss szakcikket Újabb jelentős érv a maszkhasználat mellett címmel. Bár korábban ugyanő azt vetette fel, hogy „szerinte a maszknak egyre kevesebb lesz a védelmező ereje” az új mutációknál.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG