Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Döntött a Kúria, ki kell adnia az államnak a Mátrai Erőmű felvásárlásának aktáját


A Mátrai Erőmű, egy széntüzelésű erőmű látképe 2021. november 6-án
A Mátrai Erőmű, egy széntüzelésű erőmű látképe 2021. november 6-án

A Mészáros Lőrinchez tartozó szénerőmű négy évvel ezelőtti állami, vagyis közpénzből történő felvásárlásának dokumentumairól van szó. Négyéves jogi hercehurca ért véget a Kúria döntésével, amely az ügyben a hatodik, és amely végleg helyt adott az MSZP-s Tóth Bertalan adatigénylésének.

A döntés értelmében az Energiaügyi Minisztériumnak (EM) a szöveg elfedése nélkül el kell küldenie az MVM állami tulajdonosaként hozott, 2019–2020-as határozatait – tájékoztatta a Népszavát az MSZP frakcióvezetője, volt pártelnök, aki azt reméli, így több is kiderülhet arról, hogy az állami MVM miként vette meg Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől a Mátrai Erőművet.

Ehhez kapcsolódóan: Mától Mészárosék szolgáltatják az áramot és a gázt a Tiszántúlon

Az ügy előzménye, hogy Mészáros Lőrinc és üzleti köre a tulajdonában lévő Opus Global Nyrt.-n keresztül, a Status Energy Magántőkealap nevű leányvállalatával és egy cseh cég segítségével 2018 tavaszán felvásárolta a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62 százalékos tulajdonrészét. A vállalat közgyűlése 2019 elején elfogadta, hogy 11,2 milliárd forint osztalékot fizet ki a részvénytársaság tulajdonosainak. Mint ez a sajtóban akkor megjelent, Mészáros Lőrinc és üzleti köre nyolcmilliárd forinthoz jutott az osztalékból. 2019 decemberében Palkovics László akkori innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy a magyar állam megvásárolja az Opus Global Nyrt.-től a Mátrai Erőművet. A cég 2020. március 26-án az MVM Csoport tulajdonába került.

Tóth Bertalan 2021 januárja óta próbál adatot szerezni a tranzakcióról. Mint mondta, elvárja a Lantos Csaba vezette tárcától, hogy teljesítse a bíróság jogerős ítéletét.

A minisztérium a lap kérdésére közölte, hogy végrehajtja a Kúria jogerős döntését.

Idén februárban az Átlátszó azt írta az erőműről, hogy bár az elmúlt években végig az volt a terv, hogy 2025-ig átalakítják (addig van működési engedélye), egy energia-vészhelyzeti kormányhatározat ideiglenesen vagy véglegesen) felfüggesztette a tervet. A minisztérium most azt írta a Népszavának, hogy a Mátrai Erőmű jelentős szerepet tölt be a hazai ellátásbiztonság fenntartásában. Az ország második legnagyobb villamosenergia-termelő létesítményének lignites blokkjai a kormány tavalyi döntése szerint a Visontára tervezett gázerőmű üzembe helyezéséig működésben maradnak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG