Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

G7: Júniusra minden második IC-vonat késett legalább öt percet


InterCity (IC) kocsikat is tartalmazó expressz vonatszerelvény tart Balatonfüredről a Déli pályaudvarra tart a villamosított vasútpályán 2021. augusztus 9-én
InterCity (IC) kocsikat is tartalmazó expressz vonatszerelvény tart Balatonfüredről a Déli pályaudvarra tart a villamosított vasútpályán 2021. augusztus 9-én

Jelentősek a vonatok összesített késései a MÁV-Start hálózatán a G7 megfigyelése alapján. A problémát csak súlyosbította a vármegyebérlet bevezetése.

A MÁV-Start saját adatai alapján a hálózatukon minden tizedik vonat legalább öt percet késik, míg minden huszadik vonat negyedóránál is többet az év első öt hónapjának adatai alapján – írja a G7.

Másképp megfogalmazva minden tizedik vonat legalább öt percet késik, míg minden huszadik negyedóránál is többet. Ezzel a teljesítménnyel

Európában az egyik legtöbbet késő vasút lehet a MÁV

– írja a lap. Júniusban már a MÁV minden második IC-vonata legalább öt percet késett.

A késések elsődleges okának a totálisan elöregedett járműállományt tartják. Emellett a májustól bevezetett vármegyebérlet is rátett egy lapáttal a problémahalmazra, több szempontból.

Többek között a bevételkiesés mellett több munkát is jelent a MÁV-Start eleve feszítettebb munkarendben dolgozó munkavállalóinak, ami növeli a hibák esélyét.

Ráadásul az eleve feszített nyári főszezonban jött be a nehezen előre jelezhető hatású vármegyebérlet, nehéz lehetett előre tudni, mire mekkora pluszkapacitást érdemes biztosítani. További részletek a cikkben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG