Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

MÁV: szolidaritási jeggyel, díjmentesen utazhatnak az Ukrajnából érkezők


Ukrajnából menekülők Záhonyban 2022. február 27-én.
Ukrajnából menekülők Záhonyban 2022. február 27-én.

Az ukrajnai helyzet miatt állampolgárságtól függetlenül díjmentes, úgynevezett szolidaritási jeggyel utazhatnak tovább Záhonyból azok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi állomásra tartanak. Az intézkedés február 26-án éjfélkor lépett életbe és a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes.

A „szolidaritási jegy" kizárólag Záhony állomáson vagy az onnan induló vonatokon váltható meg, csak másodosztályon vehető igénybe, mellé a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. A jegy a helybiztosítással közlekedő vonatokon elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel.

Miután az ukrán határállomásról egyre nagyobb tömegek szeretnének Magyarország felé utazni, a legtöbb vonat 6 kocsival közlekedik, és további tartalékkocsik is rendelkezésre állnak a záhonyi állomáson. A vasúttársaság közleménye szerint az éjszakai órákban, szombat este 18 órától vasárnap reggel 8 óráig vasúton csaknem 1500 ember érkezett Záhonyba.

Vonaton is menekülnek az emberek Ukrajnából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:03 0:00

Záhony állomáson és a budapesti fejpályaudvarokon a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt önkéntesei az érkezőknek ellátást biztosítanak, segítenek az ügyintézésben és a tolmácsolásban.

A MÁV a záhonyi állomáson egy 14 kocsis szerelvényt is a menekültek részére bocsátott, vasárnap délelőtt 450-en tartózkodtak rajta. Ezen kívül a vasútállomás minden alkalmas helyiségét megnyitották a menekültek számára, mintegy hatszázan várakoznak a területen, de számuk folyamatosan változik, mert közúton és vasúton egyaránt érkeznek és indulnak tovább az emberek.

A MÁV éjszakára is nyitva tartotta a várótermeket Debrecen, Mátészalka, Nyíregyháza és Vásárosnamény állomáson. A vasúttársaság azt javasolja az utazóknak, hogy indulás előtt feltétlenül figyeljék a MÁV honlapját, a Mávinform Facebook-oldalát, illetve a Konzuli Szolgálat weboldalát.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG