Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Léptek az osztrákok, hetekig csak átszállással lehet vonaton Budapestről Münchenbe utazni


Levágja egy időre a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról az osztrák vasút
Levágja egy időre a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról az osztrák vasút

Október 2. és 26. között nem lesz közvetlen vasúti kapcsolat Budapest és Salzburg, illetve München között, így ebben az időszakban a Münchenbe és Salzburgba utazóknak Bécsben át kell szállniuk.

A Szabad Európa videóriportban foglalkozott a vasút helyzetével. Ebben beszámoltunk a MÁV és a vasúti közlekedésért is felelős miniszter, Lázár János konfliktusáról az egyik legfontosabb vasúti közlekedési útvonal, az 1-es kapcsán. Itt nyáron – szinte egy időben a vonalat népszerűsítő kampánnyal – Biatorbágy és Szárliget között csökkentette a MÁV a vonatok sebességét a pálya rossz állapota miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Jól járnak Mészáros Lőrinc cégei Lázár és a MÁV vitájával

Lázár János elrendelte „a legjobb, legkomplexebb beavatkozás végrehajtását” az 1-es fővonalon, forrást azonban nem rendelt a 32 milliárdos munka mellé. A MÁV azt üzente vissza, hogy a vasúttársaság ezt csak úgy tudja végrehajtani, ha elmarad az összes, jövőre tervezett felújítás.

A Telex írta meg először, hogy végül a forráshiánnyal küszködő MÁV úgy tudta megoldani a munkát, hogy a Budapest–Belgrád vasút építéséről csoportosította át a szükséges erőforrásokat a győri vonal felújításához.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB), Ausztria legnagyobb, állami vasúttársasága most bejelentette, hogy a MÁV rövid távú építési munkálatai miatt 2023. szeptember 18-tól október 26-ig mindkét irányban menetrendi változások, illetve késések lesznek a Budapest és Bécs, illetve Graz közötti vonalon.

Mint írták, a Budapestről Hegyeshalmon keresztül Bécsbe közlekedő járatok a megadott időszakban akár húsz percet is késnek, ellenkező irányba, Budapesten akár harmincperces késésre is számítani kell.

Október 2. és 26. között Budapestről Bécsen át München felé nem lehet közvetlen járatokon közlekedni.

A Budapestről Salzburg vagy München irányába utazóknak Bécsben át kell szállniuk. Az ÖBB arra is felhívta az utazók figyelmét, hogy javasolt a helyfoglalás, mivel a távolsági vonatokon várhatóan megnő az utasok száma a Budapest és Győr közötti helyi vonatok törlése miatt.

A MÁV arról írt, hogy a Biatorbágy és Szárliget közötti 29 kilométeres vágányszakaszon szeptember 18-tól október 26-ig az egyik (bal) vágányon zajlik az átépítés egyvágányú vonatforgalom mellett, ezért menetirányonként és óránként csak egy-egy személyszállító vonat haladhat át a karbantartással érintett szakaszon.

Vitézy Dávid korábbi közlekedésért felelős államtitkár mindezt így kommentálta Facebook-oldalán: „A MÁV-nak a Budapest–Győr fővonalon a vágányzár miatt megmaradt, egyetlenként még közlekedő óránkénti nemzetközi vonatokat sem sikerült pontosan (értsd: húsz-harminc perc késésnél kevesebbel) közlekedtetni, ezért az osztrák vasút, az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról, és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti Railjet vonatokat. Ez nem csak átszállási kényszert jelent Bécsben, hisz nyilván azért teszi ezt, mert szeretné, ha Ausztriában pontosan járnának a vonatok, tehát a késve érkező budapesti vonatra nem fognak várni.”

Vitézy szerint érthetetlen, hogy nem sikerült a vonatokat olyan időpontban indítani Budapestről – akár a menetrendet módosítva –, hogy időben odaérjenek Bécsbe. Szerinte ez arról árulkodik, hogy megszűnt az intézményes szakmai kontroll a MÁV működése fölött.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG