Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kegyelmet kapott az USA-ban a tüntetőkre fegyverrel rontó ügyvédpár


Mark McCloskey ad interjút az irodájában 2021. május 21-én
Mark McCloskey ad interjút az irodájában 2021. május 21-én

Indoklás nélkül kegyelmet kapott Missouri kormányzójától Patricia és Mark McCloskey, miután bűnösnek vallották magukat. Az ügyvédpár azzal vált híressé, hogy lőfegyvert fogtak a Black Lives Matter elvonuló tüntetőire. Donald Trump egykori elnök is a házaspár védelmére kelt.

Patricia és Mark McCloskey 2020. június 28-án lőfegyvert fogott a Black Lives Matter tüntetőire St. Louisban. Patricia McCloskey egy félautomata pisztolyt, férje egy AR-15-ös félautomata fegyvert fogott az elvonulókra.

A pár ugyanis egy speciálisabb, kerítéssel elzárt lakóparkban (gated community) él, ahol az utca is magánterületnek minősül, egyfajta minienklávénak a városon belül. A hasonló, gyakran erődszerűen elzárt közösségekben jellemzően drágábbak az ingatlanok, a hétköznapi emberek pedig nem mehetnek be; a tüntetők viszont ezt tették.

A tüntetők egy része továbbhaladásra biztatta a többieket, mások viszont fenyegetni kezdték a rájuk fegyvert fogó ügyvéd házaspárt. Mark McCloskey szerint a tüntetők fegyveresek voltak és fenyegették őt. A bíróság később megállapította, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a tüntetőknél fegyver lett volna.

A missouri rendőrség kivizsgálta az ügyet, a tüntetők ellen ejtették a vádakat. A McCloskey házaspár viszont nagy népszerűségre tett szert republikánus körökben, Donald Trump akkori elnök is támogatta őket, és meghívott felszólalók lettek a republikánusok elnökjelölő kongresszusán 2020-ban. 2020 őszén Mike Parson, Missouri republikánus kormányzója pedig előre bejelentette, hogy meg fog kegyelmezni a házaspárnak, ha a bíróság elítéli őket.

McCloskey-ék végül idén júniusban bűnösnek vallották magukat, elkobozták a fegyvereiket, a nőt kétezer, a férfit pedig 750 dollárra büntették szabálysértés (fourth degree assault) és a bizonyítékok meghamisítása miatt. Parson kormányzó viszont idén augusztus 4-én beváltotta az ígéretét, és indoklás nélküli kegyelmet adott a párnak.

Mark McCloskey már hónapokkal korábban bejelentette, hogy újra megtenné mindezt, és hogy republikánus színekben indulni fog a helyi szenátorválasztáson.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG