Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Medvegyev felvetette egy ukrajnai nukleáris csapás lehetőségét


Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke laktanyalátogatáson 2022. augusztus 5-én
Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke laktanyalátogatáson 2022. augusztus 5-én

Vlagyimir Putyin elnök egyik szövetségese kedden kiengedte az Ukrajna elleni nukleáris csapás kísértetét a palackból, mondván, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség ebben az esetben ki fog maradni a konfliktusból, mert tart a nukleáris apokalipszistől.

Dmitrij Medvegyev volt elnök, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, kijelentette, hogy Oroszországnak joga van nukleáris fegyverrel megvédeni magát, ha rákényszerítik, és ez „természetesen nem blöff”.

Putyin szerdán elrendelte Oroszország első mozgósítását a második világháború óta, és támogatja a tervet Ukrajna egy részének annektálására, miközben arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy nem blöfföl, amikor azt mondja, kész lenne nukleáris fegyvereket bevetni Oroszország védelmében.

„Képzeljük el, hogy Oroszország a legfélelmetesebb fegyvert kénytelen bevetni az ukrán rezsimmel szemben, amely olyan nagyszabású agressziót követett el, amely veszélyezteti államunk létét” – közölte Medvegyev Telegramon.

Az orosz nukleáris doktrína értelmében az elnök nukleáris fegyvert alkalmazhat, ha az állam egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe akár hagyományos fegyverek révén is.

„Hiszem, hogy a NATO még ennek a forgatókönyvnek az alapján sem avatkozna be közvetlenül a konfliktusba – mondta Medvegyev. – A demagógok az óceánon túl és Európában nem akarnak meghalni egy nukleáris apokalipszisben.”

A világ nukleáris robbanófejeinek mintegy kilencven százaléka Oroszország és az Egyesült Államok birtokában van, amelyek továbbra is messze a világ legnagyobb atomhatalmai.

„Újból emlékeztetnem kell önöket – azokat a süket füleket, amelyek csak önmagukat hallják meg. Oroszországnak joga van nukleáris fegyvert használni, ha szükséges” – mondta Medvegyev, hozzátéve, hogy ezt „előre meghatározott esetekben” és az állami politika szigorú betartása mellett tennék meg.

Medvegyev megjegyzései akkor hangzottak el, amikor Oroszország arra készül, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló ukrán régiókban tartott népszavazás után annektálja Ukrajna területének jelentős részét. Ukrajna és a Nyugat illegális színjátéknak minősítette a szavazást.

Medvegyev, aki 2008 és 2012 között liberalizáló elnöknek mutatkozott, rendszeresen tesz háborúpárti kijelentéseket az ukrajnai háborúról.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG