Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még bőven van mit tenni a nemek egyenlőségéért Németországban – mondják az illetékes miniszterek


A Bundestag épülete Berlinben
A Bundestag épülete Berlinben

A német szövetségi tartományok nemek közötti egyenlőségért felelős miniszterei azzal nyitották meg éves konferenciájukat, hogy Németországnak még sok a tennivalója ezen a területen.

„A lakosság több mint fele nő. Ennek ellenére a nők még mindig alulreprezentáltak a társadalmi döntéshozatali szinteken, az üzleti életben, a médiában, a tudományban és a kultúrában” – áll a miniszterek által jegyzett és a dpa által látott indítványban.

Németországban a nők lényegesen kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és a férfiak uralják a politika és az üzleti élet legfelső szintjét. „Soha nem volt még olyan parlamentje Németországnak, ahol akárcsak megközelítőleg is egyenlő lett volna a nők és a férfiak száma” – hangsúlyozták a miniszterek.

A német szövetségi parlamentben, a Bundestagban a nők mindössze 35 százalékát birtokolják a képviselői helyeknek, és átlagosan csak a mandátumok mintegy harmadával rendelkeznek a tartományi parlamentekben és az önkormányzatokban is.

2021-ben tíz városházából nem egészen egyet vezetett női polgármester és a kerületek alig kilenc százalékának élén állt női vezető. A helyi politika fontos szerepet játszik a nők egyenlő részvételének biztosításában.

Brandenburg nőügyekért felelős minisztere, Ursula Nonnemacher gyors változásokat sürget.

„Hatalmas problémák vannak a nemi egyenlőség terén ebben az országban. Nem elég az, ami a területen történik” – mondta Nonnemacher, aki a potsdami konferencia házigazdája.

„Követeljük a politikai kultúra átalakítását is. A nőknek elfogadó légkört kell találniuk. Valami olyasmire van szükségünk, mint a tiszteletteljes együttműködést elősegítő viselkedési szabályok.”

A miniszterek megvitatják a férfiak és a nők közötti jövedelmi különbséget is. A német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint a nők átlagosan 18 százalékkal kerestek kevesebbet óránként tavaly, mint a férfiak.

„Ez a harmadik legrosszabb hellyé teszi az EU-ban Németországot, ha a férfiak és nők közötti bérszakadékot nézzük” – mondta Nonnemacher.

A konferencia péntekig tart.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG