Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Meg kell mentenünk a médiát” – A belarusz újságírók tovább küzdenek a túlélésért


A belorusz Tut.by oldal újságírói „Nem tüntetek, hanem dolgozom” (balra), „Ez vagyok én munka közben” (középen) és „Szabadságot az újságíróknak!” feliratú transzparenseket tartanak egy minszki rendőrőrs előtt 2020 szeptemberében kollégáik letartóztatása ellen tiltakozva
A belorusz Tut.by oldal újságírói „Nem tüntetek, hanem dolgozom” (balra), „Ez vagyok én munka közben” (középen) és „Szabadságot az újságíróknak!” feliratú transzparenseket tartanak egy minszki rendőrőrs előtt 2020 szeptemberében kollégáik letartóztatása ellen tiltakozva

Az utóbbi időben Andrej Kuznyecsik belarusz újságíró, a Szabad Európa belarusz szolgálatának szabadúszó munkatársa egy nagyon szűk közönségnek ír: a családjának, mivel egy minszki börtönben ül, és várja a vádemelést. Az nem világos, mivel kapcsolatban, mert az állam titokban tartja a vádpontokat.

„Andrej sok tanácsot ad, és elmélkedik a gyermeknevelésről – mondta a felesége, Aleszja a fogságból írt leveleiről beszélve. – Ugratom, hogy sokat dolgozott, és csak egy-két órára tudott elszakadni a számítógéptől, hogy a gyerekekkel lehessen. Most olvassa a leveleinket, és folyamatosan a gyerekekre gondol (…) Szerintem amikor visszatér, több figyelmet fordít majd rájuk.”

Kuznyecsik december óta van előzetes letartóztatásban, miután a hatóságok nem engedték szabadon az állítólagos huliganizmusért kiszabott tíznapos büntetés letöltése után. Az ellene folyó nyomozás márciusban fejeződött be, a tárgyalása várhatóan még ebben a hónapban megkezdődik. Neki és ügyvédeinek megtiltották, hogy nyilvánosan beszéljenek az ügyről, és a vádakat sem hozták nyilvánosságra.

Kuznyecsik egyike annak a kéttucatnyi belarusz újságírónak, aki jelenleg őrizetben van, mivel Aljakszandr Lukasenka erőskezű vezető kormánya folytatja a civil társadalom elleni, közel két éve tartó kemény fellépését. Az újságírók a tömeges demokráciapárti tüntetések kezdete óta vannak célkeresztben. A tiltakozók hónapokon át rendszeresen kimentek az utcára a széles körben elcsaltnak tartott 2020-as elnökválasztás után, amely újra bebetonozta az 1994 óta folyamatosan kormányzó Lukasenka hatalmát.

Videó: Így gyűjtötték be az újságírókat Belaruszban

A tüntetők elleni brutális fellépés mellett gyakorlatilag az összes nem állami médiumot szélsőséges szervezetnek bélyegezték és bezárták. Sok független újságíró elmenekült az országból, és most külföldről próbál tudósítani.

A nyomás alá helyezett újságírók külföldről dolgoznak

„Annak ellenére hogy a hatóságok mindent megtettek a független média megsemmisítésére, elűzték őket az országból, rengeteg újságírót és főszerkesztőt bebörtönöztek, a média megtalálta a módját, hogy újraindítsa magát, és külföldről kezdjen tudósítani” – mondta Barisz Harecki, a Belarusz Újságíró-szövetség (BAZh) egyik vezetője, amelyet a kormány felszámolt, és a honlapját is blokkolták.

Harecki megjegyezte, hogy Ukrajna orosz megszállása, amelyet Lukasenka és kormánya segített, a második kemény csapás volt a belarusz újságírásra, mivel sok újságíró Kijevbe menekült, és másodszor is át kellett települnie.

„De a belarusz média kitartásának köszönhetően Belaruszt nem fosztották meg az információszerzés lehetőségétől, és a világot sem fosztották meg attól a lehetőségtől, hogy értesüljön a belarusz eseményekről” – mondta Harecki. Emiatt Lukasenka kormánya nem tudta eltitkolni az elnyomást – tette hozzá.

Aljakszandr Lukasenka, „Bátyjka” 1994 óta kormányoz megszakítás nélkül
Aljakszandr Lukasenka, „Bátyjka” 1994 óta kormányoz megszakítás nélkül

Az országon belül maradó újságírók ellen többféle vádpontot fogalmaznak meg – többek között hazaárulást, amely akár tizenöt éves börtönbüntetést is maga után vonhat. Emellett a kormány számos bebörtönzött újságíró hozzátartozójára nyomást gyakorol, hogy írjanak alá titoktartási megállapodást, amely megtiltja, hogy beszéljenek a szeretteik ellen indított ügyekről vagy fogva tartásuk körülményeiről. A Szabad Európa négy ilyen esetet azonosított.

Aleh Hruzdzilovicsot, a Szabad Európa újságíróját március 4-én 18 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert állítólag részt vett egy tüntetésen, amelyről valójában tudósított. Hruzdzilovics fellebbezését a tervek szerint május 10-én tárgyalják Minszkben.

Barisz Harecki, a Belarusz Újságíró-szövetség elnökhelyettese 2021. február 16-án
Barisz Harecki, a Belarusz Újságíró-szövetség elnökhelyettese 2021. február 16-án

Titkosított vádpontok

Közel egy évvel ezelőtt, 2021 májusában tizenöt, a Tut.by hírportálhoz kapcsolódó személyt tartóztattak le. A portált szélsőségesnek nyilvánították és blokkolták, a letartóztatottakat pedig adócsalással vádolták meg.

A négy fő vádlott – Marina Zolatava főszerkesztő, Ljudmila Csekkina főigazgató, Alena Talkacsova újságíró és Ala Lapatka informatikai igazgató – továbbra is előzetes letartóztatásban van. Szinte semmilyen információt nem közöltek ügyük állásáról.

„Abból ítélve, hogy egyiküknek sem engedték meg, hogy találkozzon a hozzátartozóival, úgy tűnik, hogy a nyomozás még mindig folyamatban van – mondta az egyik vádlott hozzátartozója, aki a következményektől való félelmében kérte, hogy ne nevezzük meg. – A nyomozás nagyon lassan folyik, ha egyáltalán folyik.”

Zolatava lánya, Nadzeja elmondta, hogy gyakorlatilag minden héten kap levelet édesanyjától.

„Azt írja, hogy sokat olvas – mondta. – Most épp Harry Potter-könyveket.”

A BAZh igazgatója, Harecki szerint a külföldön tartózkodó belarusz újságírók a közösségi média és a felhasználók által generált tartalmak segítségével birkóznak meg a távolból való tudósítás nehézségeivel.

„Úgy gondolom, hogy a külföldön dolgozó újságíróknak jó érzékük van ahhoz, hogy mi történik Belaruszban – mondta. – Nagyon inspirál a független médiában dolgozó kollégáim munkája és újságírásuk magas színvonala. Mert a háború, a propaganda, az elnyomás alatt mindig megvan a kísértés, hogy lejjebb vigyük a színvonalat.”

Ukrajnából is menekülniük kellett az ellenzéki belaruszoknak

A belarusz újságírókra további nyomás nehezedik az ukrajnai háborúról szóló tudósításokban, mert Kijev agresszor országnak tekinti Belaruszt – ahol az invázió előtt orosz csapatok jelentek meg, és amelyek belarusz területről is behatoltak Ukrajnába.

„Belarusz útlevéllel nagyon nehéz Ukrajnában dolgozni – mondta Harecki. – Kollégáink azonban Ukrajnában maradtak, és továbbra is tudósítanak az ottani eseményekről.”

Emellett – mondta – tudósítottak a háború Belaruszban érezhető hatásáról, a háború elleni tüntetésekről és az orosz erők jelenlétéről az országban.

„Az ukrán médiában Belaruszról írtak nagy része olyan tartalom, amelyet a belarusz független médiában dolgozó kollégáink készítettek” – mondta Harecki.

A Lukasenka-kormány kemény elnyomása ellenére Harecki attól tart, hogy a legrosszabb még hátravan.

„Ez még nem a mélypont – mondta a Szabad Európának. – Bár Európában az elnyomás tekintetében csak Oroszország versenyezhet velünk, de még ott is alacsonyabb a rács mögé kerülő újságírók száma.”

A kétéves elnyomás utáni óriási fáradtság ellenére a belarusz újságíróknak még mindig küzdeniük kell azért, hogy megőrizzék közönségüket az országon belül – tette hozzá Harecki.

„Létfontosságú, hogy ne veszítsük el a közönséget, meg kell őrizni a médiumokat, és bővíteni, új formátumokat kell kipróbálni, hogy jelen tudjunk maradni az országban – és végül visszatérhessünk” – zárta szavait.

Szöveg: a Szabad Európa belarusz szerkesztősége, közreműködött Robert Coalson.
XS
SM
MD
LG