Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Még lopniuk is kell?” – Az ukrán család egy orosz tankon látta viszont ellopott tárgyait


Az oroszbarát csapatok katonáinak tankja egy utcán egy lerombolt lakóépület mellett az ukrán–orosz konfliktus során Popaszna városában, a Luhanszki régióban, Ukrajnában 2022. május 26-án
Az oroszbarát csapatok katonáinak tankja egy utcán egy lerombolt lakóépület mellett az ukrán–orosz konfliktus során Popaszna városában, a Luhanszki régióban, Ukrajnában 2022. május 26-án

Alina Korenjuk pontosan emlékszik arra, hol volt száz nappal ezelőtt, amikor Oroszország február 24-én megindította az ukrajnai inváziót.

„Azon a reggelen fél hatkor ébredtem, és már zajlott a totális háború – mondta a luhanszki terület Popaszna nevű városának lakója. – A munkahelyemen összehívtak minket egy megbeszélésre, és mindent elmagyaráztak. Aztán a családom úgy döntött, hogy a közép-ukrajnai Kirivij Rih városába menekül. Lövések voltak, amikor elhagytuk a várost – én vezettem az egyik autót, a férjem pedig az övével követett.”

„A gyerekek megkértek, hogy húzzam fel az ablakot, hogy ne hallják a robbanásokat – emlékezett vissza Korenjuk, aki most menekültként az Egyesült Királyságban él. – De leeresztve kellett hagynom az ablakot, hogy halljam, milyen irányból jönnek a lövések.”

Még mindig nehezen hiszi el, hogy február 23-a volt az utolsó éjszaka, amelyet az otthonában töltött.

„Soha nem gondoltam volna, hogy február 24-én összeszedjük, amit csak tudunk, és végül csak azok a dolgok lesznek nálam, amelyeket magammal tudok vinni – mondta a Jelenidőnek, a Szabad Európa és az Amerika Hangja közös, orosz nyelvű csatornának. – Az ember terveket készít (…) Voltak terveink. Most nem tudom megmondani, mi következik.”

Újabb háború az újjáépítés után

Popaszna 2014–15-ben harcok színhelye volt, amikor Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet, és szeparatista konfliktust szított a kelet-ukrajnai Donbászban. Korenjuk édesanyjának otthona akkoriban súlyosan megrongálódott.

„De senki sem ment el – mondta Korenjuk. – Újjáépítettük, és továbbra is ott lakott.”

Az ezt követő években a város elkezdett újjáépülni, mondta. Az utcákat helyrehozták, szökőkutakat telepítettek, sz emberek elkezdtek terveket készíteni a jövőre. Most, száz nap háború után a város és a lakosság tervei is romokban hevernek.

Korenjuk és családja számára csak tetézte a sérelmet, amikor meglátták a Reuters május 26-án Popasznában készült fényképét egy orosz tankról, rajta a hírhedt Z betűvel, amely a Kreml „különleges ukrajnai katonai műveletének” jelképe lett.

Elrabolt hadizsákmánnyal megrakott tank a szakadár, oroszbarát erők kötelékéből az ukrajnai Popasznában 2022. május 26-án
Elrabolt hadizsákmánnyal megrakott tank a szakadár, oroszbarát erők kötelékéből az ukrajnai Popasznában 2022. május 26-án

Pontosabban a tank tetejére szíjazott doboz, ágynemű és egyéb tárgyak keltették fel a figyelmüket a fényképen, amelyről tudták, hogy körülbelül ötpercnyi autóútra készült az otthonuktól.

„A férjem küldött egy üzenetet a WhatsAppon: »Észrevettél valami furcsát?« – mesélte Korenjuk. – Elkezdtem alaposan nézni. Természetesen először nem vettem észre a dobozt a vízmelegítővel. Az első, amit megláttam, a gyerekek ágyneműje volt, amelyet soha nem tudtunk használni. Disney-lepedők voltak.”

Minden jel szerint a tankon lévő tárgyakat Korenjukék otthonából lopták el. A dobozban egy vízmelegítő volt, amelyet a család szilveszter környékén vásárolt, és idén akartak beszerelni, amikor felújították a konyhájukat.

„Ráadásul amikor közelebbről megnéztem a fényképet, felismertem egy régi ágytakarót, amelyet kint használtunk az udvaron, és egy zöld terítőt, amely a konyhaszekrényben volt – mondta a nő. – Valami be volt csomagolva ezekbe a dolgokba, de nem lehetett tudni, mi. Szerintem a televíziónk lehetett, és hasonló dolgok.”

„Megszokott hírré vált a fosztogatás”

Az orosz fosztogatásról már a háború kezdete óta széles körben érkeztek jelentések és bizonyítékok.

Áprilisban egy belarusz Telegram-csatorna terjedelmes videófelvételeket tett közzé, amelyeken, úgy tűnik, orosz katonák láthatók, amint csomagok tonnáit küldik vissza Oroszországba. Az újságírók úgy vélték, hogy a csomagok Ukrajnában ellopott tárgyakat tartalmaztak.

Ukrán tisztviselők azzal vádolták Oroszországot, hogy több százezer tonna ukrán gabonát vittek el a Moszkva által ellenőrzött dél- és kelet-ukrajnai területről.

A múlt hónapban egy csecsenföldi ellenzéki Telegram-csatorna, az 1ADAT közzétett egy videót, amely állítólag azt mutatja, hogy az észak-kaukázusi régió egységei lopott ukrán mezőgazdasági eszközöket küldenek vissza Oroszországba.

A háború idején elkövetett fosztogatást a nemzetközi jog tiltja, háborús bűncselekménynek minősül.

„Véletlen volt, hogy a dolgaim azon a fényképen tűntek fel” – mondta Korenjuk.

„Popasznában körülbelül tizenötezer ember élt, akik most körülbelül ugyanabban a helyzetben vannak, mint én. Nincs menedékük, nincs vagyonuk. Néhányan még rosszabbul vannak, a ruháikon kívül semmijük sincs. Mi legalább néhányat tudtunk szerezni.”

„Nem elég, hogy ennyi mindent elpusztítottak – még lopni is kell? – tette hozzá. – Mindent elloptak, amit nem pusztítottak el.”

Szöveg: Hrihorij Pjrlik, közreműködött: Robert Coalson.
XS
SM
MD
LG