Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínában terjed az omikron, itthon csillapodik a járvány


Egészségügyi dolgozók tesztelik a lakosságot Sanghajban 2022. április 4-én
Egészségügyi dolgozók tesztelik a lakosságot Sanghajban 2022. április 4-én

Az elmúlt napon 27 áldozatot követelt a vírus Magyarországon. Eközben Kínában az omikronnal küzdenek, a lakosság többsége csak két oltással rendelkezik, ezért terjed gyorsabban a fertőzés.

Az elmúlt 24 órában 2534 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1,88 millió főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal szerint elhunyt 27 beteg. A járvány áldozatainak száma ezzel 45.865 főre emelkedett.

A beoltottak száma 6,4 millió fő, közülük 6,2 millió a második, 3,85 millió fő a harmadik és 277 ezer a negyedik oltást is felvette. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1,75 millió fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 84,9 ezerre csökkent.

Jelenleg 1648 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük ötvenen vannak lélegeztetőgépen. Ma 14 és 18 óra között oltási akciónap lesz a kórházi oltópontokon.

Kínában felívelőben a koronavírus-esetszámok, az omikron-variáns gyors terjedése miatt hatalmas városok kerülnek karantén alá. Duda Ernő virológus a Népszavának azzal magyarázta a Kínában kialakult helyzetet, hogy a kutatások szerint az omikronnal szemben két oltás szinte semmilyen védettséget nem ad.

„Hiába jó Kínában az átoltottság, majdnem mindenki csak két dózissal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a kínai lakosság gyakorlatilag védtelen az omikron ellen” – mondta a lapnak a virológus.

Kínával szemben Európa nagy részében, így Magyarországon is az a helyzet, hogy a lakosság jelentős része felvette a harmadik vagy esetleg a negyedik oltását is, ami azt jelenti, hogy ha meg is fertőződnek, enyhébb lefolyású a betegségük.

A szakember szerint nálunk is jelentősen nőhet a fertőzöttek száma, ám a száraz tavasz segíthet visszafogni az esetszámok emelkedését.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG