Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még nincs vége a történetnek – mondja lapunknak az EU igazságügyi biztosa a magyar dosszié lezárásáról


Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa egy korábbi budapesti sajtótájékoztatón beszél
Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa egy korábbi budapesti sajtótájékoztatón beszél

A négy küszöbönálló törvénymódosítás szükséges, de önmagában nem elégséges feltétele a magyar igazságszolgáltatási dosszié lezárásának, amihez még június folyamán a jogi aktusokon túl több intézkedés végrehajtását is igazolnia kell a kormánynak – közölte a Szabad Európának nyilatkozva Didier Reynders, a jogérvényesítésért felelős uniós biztos.

A technikai szinten egyeztetett magyar igazságszolgáltatási reformcsomag küszöbönálló parlamenti jóváhagyását követően is lesznek még feladatai a kormánynak, mielőtt az Európai Bizottság valóban lezártnak tekinthet minden, a dossziét érintő kérdést – hangsúlyozta kedden a Szabad Európának az EU igazságügyi biztosa, aki azt is megerősítette, hogy addig nem is kerülhet a kérdéskör politikai jóváhagyásra a biztosi testület elé.

Varga Judit igazságügyi miniszter múlt héten egy Facebook-bejegyzésben nagy sikerként értékelte a négy magyar igazságszolgáltatási reformról az Európai Bizottság szakértőivel elért technikai megállapodást. Didier Reynders kedden lapunknak nyilatkozva ugyan megerősítette az előrelépést, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a kérdéskör végleges és teljes tisztázásáig még több akadályt is le kell gyűrni.

A biztos várakozásai szerint az Országgyűlés rövid időn, akár már napokon belül is megszavazhatja azt a négy reformot, amely a Reynders felügyelete alá tartozó tisztségviselők megítélése szerint orvosolná az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban a testület által jelzett problémákat, legalábbis törvényi szinten. A bizottság belga nemzetiségű tagja úgy tudja, hogy a vonatkozó törvények június 1-jén lépnek majd hatályba, ami újabb fontos mérföldkő a folyamatban.

A bizottság azonban ezzel még nem tartja lezártnak az ügyet, tekintettel arra, hogy a kormánytól több, nem szorosan a jogszabályokhoz tartozó, de azokkal tartalmilag összefüggésben álló intézkedés végrehajtásáról is bizonyosságot akar szerezni. Ezek közé tartozik az ítélkezési ügyek elosztásának gyakorlata a Kúriánál, vagy az Országos Bírósági Tanács működéséhez szükséges költségvetés biztosítása és néhány más kérdés is. Didier Reynders azzal számol, hogy június végéig, július elejéig rendezhetik a még nyitott kérdéseket, és legkorábban csak ezt követően vinné a biztosi testület elé megvitatásra a magyar igazságszolgáltatási dossziét.

Mint korábban megírtuk, a magyar kormány tehát valamennyi, még nyitott kérdés rendezése után kezdeményezhetné a bizottságnál az úgynevezett horizontális feljogosító feltétel újraértékelését, amire a testületnek elvileg három hónapja van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ki is tölti majd a három hónapot. Ha az értékelés pozitív, akkor – mint Johannes Hahn költségvetési biztos egy, a Szabad Európának és a Népszavának múlt héten adott interjúban megerősítette – a kormány hozzáférhet a 2021 és 2027 között rendelkezésre álló kohéziós politikai források eme feltétel nem teljesítése miatt zárolt részéhez, becslések szerint 12,7 milliárd euróhoz.

Didier Reynders szavaiból arra lehet következtetni, hogy a felzárkóztatási források egy részének visszaigénylésére vonatkozó zöld jelzés megadására akár még több hónapot is várni kell.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG