Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még több apartman épülhet a Fertő tónál a vízitelep új engedélye szerint


A Fertő tavi beruházás 2023 januárjában
A Fertő tavi beruházás 2023 januárjában

A hatóság újra kiadta a környezetvédelmi működési engedélyt a Fertő tavi vízitelepre, gyakorlatilag változatlan tartalommal – tudtuk meg egy helyi forrásunktól. 32 ezer négyzetméternyi épület, 131 ezer négyzetméternyi burkolat lesz, és több mint ezer autó parkolhat a korábbi zöldterületen.

A Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője is megerősítette a hírt, hogy a kormányhivatal ismét kiadta az építési engedélyt, ráadásul a tervek is megváltoztak. Jakál Adrienn ma Facebook-posztjában adta hírül az alábbit:

„Csak nem tudnak leállni, újra kiadták a Fertő-parti luxusberuházás engedélyét! Ahogy az sajnos várható volt, húsz helyett 26 apartman, négycsillagos luxusszálloda, medencék, sportkomplexum és ökocentrum lesz, természetes élővilág nem lesz. A kormányhivatal végtelenül cinikus nyilatkozatában kijelenti, hogy »elhelyezésénél és tervezett kialakításánál fogva negatív hatásra a természeti értékek vonatkozásában sem kell számítani«. Persze hogyan is kellene attól tartani, hogy a természeti értékek sérülnek, amikor már előzetesen ledózerolták a területet, nem hagyva semmi élőt a környéken? A helyzet az, hogy továbbra is egy megalomán fideszes Disneylandet akarnak építeni a Fertő-partra. Víz ugyan még mindig nincs, és azt sem tudni, pénz honnan lesz. Mint ismeretes: a költségvetési hiány már április végére elérte az éves cél négyötödét…”

A politikus emlékeztet: a projektre tehát továbbra sincs és nem is lesz pénz, hiszen Lázár Jánost továbbra sem cáfolta meg senki abban, hogy négy-öt évig egy kapavágás nem lesz a területen.

Az új, környezetvédelmi-működési engedély szerint összesen 32 ezer négyzetmétert építenek be, 131 ezer négyzetméternyi természetes felületet pedig burkolattal fednek be. Zöldterületként 2200 ezer négyzetméter marad meg, és több mint ezer gépkocsinak épül parkolóhely.

"Az új engedély továbbra sem tisztázza világosan a projekt területnövekedését, és azt sem tudni, hogy a régi vagy egy új hatástanulmány alapján adták ki az új engedélyt."– mondta az új engedély kiadása kapcsán a Szabad Europa kérdésére Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő, aki a Fertő tavi beruházás ellen küzdő környezetvédő szervezet, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke. A szakember kiemelte az engedély szövegéből többek között az alábbi mondatot: „A kaszálásokat a tényleges kivitelezési munkák megkezdéséig úgy kell elvégezni, hogy ott záródó nádas ne alakulhasson ki.”

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG