Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még többet autózhatnak közpénzen a magyar képviselők


 Egy a fővárostól távol lakó politikus akár 10.400 kilométert is autózhat közpénzen. A képen forgalom az M7-es budapesti szakaszán 2021.szeptember 5-én
Egy a fővárostól távol lakó politikus akár 10.400 kilométert is autózhat közpénzen. A képen forgalom az M7-es budapesti szakaszán 2021.szeptember 5-én

Az elszámolható kilométerkeretet egy hete emelték meg tíz százalékkal, vagyis a 106 egyéni képviselő az eddiginél ennyivel tankolhat többet a parlamenti benzinkártya terhére. Ez egy fővárostól távol lakó politikusnál hatósági áron 350 ezres, piaci áron 526 ezer forintos havi benzinkártyát jelenthet.

A 24.hu számol be a július 19-én elfogadott törvénymódosításról, amelyet a fideszes Kocsis Máté és Simicskó István terjesztett elő, és amely az elszámolható kilométereket tíz százalékkal megemelte, és ami legalább 250 kilométerrel, de akár 975 kilométerrel is megemelheti a képviselők eddigi havi keretét.

Mint cikkében a portál emlékeztet, az üzemanyagkártya használatát a 2012. évi XXXVI. törvény szabályozza. Ez így rendelkezik, hogy az ha a képviselő lakóhelye Budapesten van, akkor havonta 2500 kilométerre elegendő üzemanyagot vételezhet. Ez a mennyiség emelkedik attól függően, hogy milyen távol él a fővárostól.

Ha például valakinek a lakóhelye Budapesttől 100 kilométeren belül van, 4000 km-re, de ha már például 300 kilométernél messzebb van, 6500 km-re elegendő üzemanyagot vételezhet. Utóbbiak esetében ez hatósági áras benzinnel számolva 218.400, piaci áron 329.000 forintos benzinkártyát jelent.

Az egyéni választókerületben megválasztott képviselők ezen felül még annak függvényében is kapnak benzinpénzt, hogy mekkora területű körzetben nyertek mandátumot.

Az egy hete elfogadott módosítás mindezeket az elszámolható kilométereket emelte meg további tíz százalékkal.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG