Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy megafonos ügyvéd irodájával veszített Orbán sajtópert Mészáros Lőrinc lapja ellen


Balra Kötter Tamás, jobbra Biczi Tamás – vagy fordítva
Balra Kötter Tamás, jobbra Biczi Tamás – vagy fordítva

Biczi Tamás ügyvédi irodája képviselte a kormányfőt a SPAR-ral kapcsolatban indított sajtóperben. Biczi Tamást a Megafon Kötter Tamás néven futtatja.

Még múlt héten közölte Orbán Viktor, hogy magánemberként sajtópert indít azon szerkesztőségekkel szemben, amelyek átvették az osztrák Lebensmittel Zeitung szaklap cikkét, amelyben Hans Reisch, a SPAR vezérigazgatója arról beszélt: átalakították a kiskereskedelmi lánc magyarországi működését, a cégvagyon egy részét „Svájcba menekítették” a politikai nyomás miatt. A vezérigazgató Orbán Viktorról és rokoni részesedésről is beszélt.

A kormányfő valóban beperelte a Lebensmittel Zeitung cikkét először szemléző, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Economx, valamint a Blikk, a 24.hu, a 444.hu, a Klubrádió, a Hírklikk és az Index szerkesztőségét. A héten megszülettek az első ítéletek. A Klubrádiót első fokon elmarasztalta és helyreigazításra kötelezte a Fővárosi Törvényszék, a Media1 szerint az Economx azonban első fokon nyert.

Ehhez kapcsolódóan: Vinnék a boltot is: a megromlott német–magyar kapcsolatok háttere

Az ügy érdekessége, hogy a miniszterelnököt a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda képviseli. Az iroda korábban a Biczi és Tuzson nevet viselte, de Tuzson Bence jelenlegi igazságügyi miniszter kilépett politikai szerepvállalása okán. Biczi Tamás ugyanakkor maga is aktívan politizál: a kormányprogramot a közösségi médiában kritika nélkül terjesztő Megafon tagja, igaz, Kötter Tamás néven. (Azt egyébként maga sem tagadja, hogy a Kötter felvett név, elég rákeresni mindkettőre a neten.)

A Megafonon belül a kisebb kaliberű szereplők közé tartozik, legalábbis ami a posztjaira költött hirdetési pénzt illeti: egy korábbi 24.hu-s gyűjtés szerint míg Rákay Philip rövid videóinak terjesztésére 2022-ben 131, Deák Dánielére 114 millió forintot költöttek, Kötter Tamásnak be kellett érnie 18 millióval. A Megafon egyébként korábban a Telexet perelte be, mert azt írták róluk: közpénzből működnek, de elbukták a helyreigazítási pert.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG