Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállapodás készül a háború miatt megrekedt gabonaexport újraindításáról


Lángoló búzamező Zaporizzsja és Donyeck megye határán 2022. július 17-én
Lángoló búzamező Zaporizzsja és Donyeck megye határán 2022. július 17-én

Oroszország és Ukrajna képviselői fontos megállapodást írnak alá pénteken Isztambulban a háború miatt megrekedt gabonaexport újraindításáról.

A kora délutánra tervezett aláíráson António Guterres ENSZ-főtitkár és Recep Tayyip Erdogan török elnök is részt vesz.

Az egyezmény értelmében újraindulhat az ukrán gabona kivitele a Fekete-tengeren keresztül, egyúttal pedig az orosz műtrágya- és gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat is enyhítik.

A felek nemrég elvi megegyezésre jutottak az ENSZ azon javaslatáról, amely lehetővé tenné a gabonaexport újraindítását az orosz tengeri blokád alá vont ukrajnai kikötőkből. Miután a két ország a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, a szállítmányok megakadása súlyos globális élelmezési válsággal fenyegetett, amelynek a remények szerint így elejét lehet venni. Ráadásul ez a meredeken emelkedő élelmiszerárak letörését is maga után vonhatja.

Miért lesz nehéz újraindítani az ukrán gabonaexportot?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:47 0:00

A tervek szerint Isztambulban koordinációs központot állítanak fel ENSZ-szakértők, valamint török, orosz és ukrán illetékesek közreműködésével. Ennek nyomán biztonságos tengeri folyósokat hoznának létre, és szigorúan ellenőriznék, hogy a gabonát és műtrágyát szállító hajókon nincsenek fegyverek.

Guterres már április végén felszólított a probléma megoldására a Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélései során. Június elején pedig javaslatot tett a mostani megállapodásra.

Ukrajnában hatalmas mennyiségű búza, kukorica és napraforgómag áll a raktárakban, és a bejáratott tengeri útvonalak kiváltására nem alkalmasak az alternatív – vasúti, közúti és folyami – szállítási módok, amelyeken keresztül a korábbi exportnak csak kis töredéke bonyolítható le.

Kijev és Moszkva kölcsönösen egymást hibáztatja a szállítások leállásáért. Az orosz álláspont szerint az ukránok nem távolították el a kikötők környékére telepített tengeri aknákat, az ukránok ugyanakkor nemzetközi biztosítékokat szeretnének arra vonatkozóan, hogy az inváziós erők nem használják majd fel a biztonságos hajózási folyosókat Odessza megtámadására.

Jelentések szerint az elfoglalt kelet-ukrajnai területeken lévő raktárakból az orosz hadsereg elszállította a gabonát eladásra, illetve szándékosan lövi a szántóföldeket több térségben.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő üdvözölte az elvi megállapodást, ugyanakkor leszögezte, hogy soha nem is lett volna szabad ilyen helyzetbe kerülni. „Oroszország szándékos döntése volt, hogy fegyverként használja fel az élelmiszereket” – fogalmazott.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG