Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállapodást kötött gabonaügyben Szlovákia és Ukrajna


Gabonaszállító teherautó indul útnak Ukrajnából, a Hmelnickiji területen található Bilohirja faluból 2023. április 19-én
Gabonaszállító teherautó indul útnak Ukrajnából, a Hmelnickiji területen található Bilohirja faluból 2023. április 19-én

Olyan gabonakereskedelmi engedélyezési rendszer létrehozásáról állapodott meg Szlovákia és Ukrajna mezőgazdasági minisztere, amely indulása után lehetővé teszi négy ukrán árufajta importtilalmának feloldását Szlovákiában – közölte a pozsonyi agrártárca csütörtökön.

Szlovákia, Lengyelország és Magyarország múlt héten nemzeti korlátozásokat jelentett be az ukrán gabonaimportra, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a behozatali tilalmat az EU öt kelet-európai tagállamába.

A vita akkor durvult el, amikor Ukrajna – amely a Nyugat felé tartó szárazföldi útvonalakat használta az orosz invázió miatt elvesztett tengeri exportlehetőségek pótlására – panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt.

Ehhez kapcsolódóan: A bizottság választ ígér a magyar gabonatilalomra

„A miniszterek megállapodtak egy olyan gabonakereskedelmi rendszer létrehozásában, amelynek alapja az engedélyek kiadása és ellenőrzése” – közölte a szlovák minisztérium e-mailjében.

„Amíg ez a rendszer fel nem áll, és teljes ellenőrzésen nem megy át, a négy árucikk behozatalára vonatkozó tilalom érvényben marad.”

Ukrajna beleegyezett a WTO-nál tett panasz visszavonásába is – közölte a szlovák minisztérium –, részleteket azonban nem ismertetett az új engedélyezési rendszer működéséről.

A szlovák behozatali tilalmat év végéig hagyták jóvá.

A nemzeti tilalmat bevezető országok azzal érvelnek, hogy az olcsó ukrán búza, amelyet főként Nyugatra, illetve kikötőkbe visznek tovább, tönkreteszi belső piacaikat.

Az elmúlt év nagy részében az ukrán gabona mintegy hatvan százaléka haladt át az öt keleti EU-tagországon; Lengyelország, Szlovákia és Magyarország mellett Bulgárián és Románián.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG